ALARMANTNO

Hiljade naoružanih policajaca dolaze na granicu BiH?!

Novi evropski graničari imali bi široka ovlaštenja

E. HALIMIĆ

13.9.2018

Zbog sve većeg problema čuvanja vanjske granice Evropske unije, u Briselu se rodila ideja o formiranju jedinstvene evropske granične policije, koja bi ispunjavala taj strateški cilj. Prema informacijama koje su procurile iz Brisela, predviđeno je da do 2020. godine Unija formira jedinstvenu graničnu službu, koja bi brojala skoro 10.000 naoružanih policajaca koji bi po potrebi bili raspoređivani po vanjskim granicama, ali i s ovlaštenjima da djeluju u trećim zemljama izvan EU ako im to te zemlje dopuste (zemlje poput Srbije, Crne Gore ili BiH, op. a.).  

Zajednička misija

Trenutno ne postoje evropski graničari nego svaka država članica ima svoju graničnu stražu, a evropski propisi dopuštaju da se maksimalno 1.500 nacionalnih graničara mobilizira i uputi na neku zajedničku misiju. U budućnosti bi, međutim, postojala evropska granična policija sa 10.000 ljudi, a i ovlaštenja bi im bila mnogo šira, a raspoređivanje brže i učestalije.

Ti novi evropski graničari imali bi ovlaštenja da sprečavaju neovlaštene prelaske migranata iz jedne države članice EU u drugu te da vraćaju odbijene tražioce azila u zemlje izvan EU iz kojih su došli.

Za Hrvatsku je, također, važno da Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) dobije takve ovlasti da može djelovati izvan teritorije EU, s druge strane vanjskih granica, naprimjer u BiH ili Srbiji kad se ondje okupe migranti koje treba spriječiti u masovnim ilegalnim prelascima u Hrvatsku i dalje u EU.

Denis Hadžović, stručnjak u oblasti sigurnosti i direktor Centra za sigurnosne studije, kazao je za “Avaz” da je upoznat s ovim prijedlogom zvaničnika iz EU.

Hadžović: Nadamo se kraju migrantske krize

- Evropska unija se odlučila na ovaj korak zbog povećanog priliva migranata i nemogućnosti da kvalitetno zaštiti svoje granice. Frontex je zadužen za granice, ali je do sada raspolagao malim brojem ljudi i EU će u narednom periodu nastojati pojačati ulaganje u opremu, ali i znatno povećati broj policajaca – pojasnio je Hadžović.  

Potencijalni problem

Prema njegovim riječima, kad je riječ o BiH, mi možemo imati problem jedino ako se nastavi priliv migranata.

- Migrantima će biti znatno otežan prelazak granice s EU i oni će ostajati u BiH. Dakle, ostaje nam nada da će se migrantska kriza završiti do 2020. Ipak, postoji opasnost da BiH, ali i susjedne države koje nisu dio EU, postanu parking za migrante. Ovo je sasvim opravdana bojazan, posebno zato što je EU u svojim zaključcima navela da će nastojati naći stacionarni smještaj za migrante u trećim zemljama, među kojima je i naša. Takav dogovor do sada je napravljen s Turskom – naglasio je Hadžović.

Predstavljanje sljedeće sedmice  

Novo ustrojstvo evropske granične straže trebalo bi formalno biti predstavljeno sljedeće sedmice na sastanku u Beču. Nakon toga će uslijediti rasprava o prijedlogu izmjene postojeće uredbe, čime bi se broj policajaca povećao sa 1.500 na 10.000.

Članstvo u EU je rješenje

- Bosna i Hercegovina ima veoma jednostavan način kako da izbjegne eventualne probleme koji su najavljeni ovakvom odlukom EU. To je da, jednostavno, izaberemo odgovorne političare, koji će zemlju brže povesti ka punopravnom članstvu, čime će i naša država postati dio ovog sistema. Ovako, ostaje nam da strahujemo od budućnosti – istaknuo je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.