KRIZA

BiH, ipak, postaje centar za migrante!

Evropa će sve platiti samo da izbjeglice drži dalje od svojih članica, kaže Hadžović

Piše: E. TRAKO - M. AŠČIĆ

11.8.2018

Evropska unija donirat će Bosni i Hercegovini dodatnih šest miliona eura za podršku u upravljanju migracijskim tokovima. Ova sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona eura koji je postao operativan u junu, kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata, koji su preplavili BiH, a posebno Krajinu!

Vanjske granice

- Sredstva EU unaprijedit će kapacitete BiH za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osigurati smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način podržat će i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ovo sve govori da se naša država, koja još nema nikakav plan izlaska iz krize, polako pretvara u centar za migrante, čime se uveliko obistinjuju tvrdnje austrijskih političara, prije svega premijera Austrije Sebastiana Kurza.


Kurz je prije nekoliko mjeseci izjavio da „ilegalne migrante treba zaustaviti na vanjskim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porijekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama“. Prema svemu sudeći, to se odnosi i na BiH.

S druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je nedavno da ga ne interesira novac EU za pravljenje migrantskih kampova u BiH. No, odluke EU govore nam drugačije.

Hladnije vrijeme

Denis Hadžović, sekretar Centra za sigurnosne studije BiH, kaže za naš list da ova sredstva iz EU nisu za formiranje kampova nego za privremenu pomoć migrantima.

- Evropa će sve platiti samo da izbjeglice drži dalje od svojih članica. Ovih šest miliona eura bit će dovoljno da migrantima budu osigurani uvjeti, jer ide zima i hladnije vrijeme. Prave se platforme i na sjeveru Afrike i ovdje u okruženju. Albanija je bila nekako najviše targetirana kao sabirni centar za izbjeglice. Još govorimo o manjem broju migranata, dakle nekih 10.000 - kaže Hadžović.

U međuvremenu je Granična policija BiH objavila tender za nabavku betonskih zapreka i rampi za sprečavanje ilegalnih prelazaka, na štaće iz budžeta BiH biti potrošeno 40.000 maraka. Radi se o, kako je navedeno na tenderu, konstrukcijama od armiranog betona.

Policija USK pokrenula akciju „Migrant“

Operativnom akcijom „Migrant“ Uprava policije Unsko-sanskoga kantona boravak i kretanje migranata želi staviti pod stalnu i kvalitetniju kontrolu, pri čemu poziva građane da im prijave gdje migranti borave kako bi održali povoljno sigurnosno okruženje.

- Samo tokom jula službenici policijske stanice Ključ, kao prve stanice na ulazu u USK, evidentirali su 999 novopristiglih migranata, od kojih 460 nije posjedovalo nikakve identifikacijske dokumente niti su imali potvrdu o iskazanoj namjeri za dobivanje azila - kaže Snežana Galić, portparol Uprave policije Unsko-sanskoga kantona.

Osim humanitarne pomoći, od 2007. Evropska komisija pružila je pomoć BiH u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona eura


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.