INTERVJU

Hadžibajrić: U vlast samo sa zdravom koalicijom

U našem društvu vlada totalna anarhija

Fuad MUSTAFIĆ

16.9.2018

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) na domaćoj političkoj sceni nalazi se tek godinu. Predsjednik ove stranke Ibrahim Hadžibajrić nosilac je liste za Skupštinu Kantona Sarajevo (KS). Kaže da se NBL tokom svoje prve izborne kampanje neće baviti stvarima koje prethodna vlast nije uradila, već šta će oni uraditi.

 Politički avanturizam  

- Krenula je predizborna kampanja, a krenule su i debate. Mnogo je partija i kandidata koji uopće nisu svjesni odgovornosti koju preuzimaju. Neki su očito pomiješali kruške i jabuke, pa se na tim debatama priča o stvarima koje se tiču isključivo lokalnih izbora, isto kao što se na lokalnim izborima pričalo o povećanju penzija. Jednostavno, ne bih se upuštao da s tim ljudima sjednem i o bilo čemu raspravljam. Mi ćemo svoju kampanju bazirati na radu na terenu – kaže Hadžibajrić.

Nosilac ste liste za Skupštinu KS. Šta zamjerate dosadašnjoj vlasti i šta će biti Vaši prvi koraci ukoliko dobijete povjerenje građana?  

- Zastupnici u Skupštini KS moraju znati da su oni zakonodavna vlast. Oni zakone ne predlažu, već čekaju da im ih Vlada predloži. Zamijenile su se uloge. Takav zakon se potom u Skupštini redovno masakrira, pa se donose svakakva rješenja koja nisu provodiva. Ljudima ne treba puno obećavati. Kantoni su, ustvari, općine u velikom i bliže su građanima od drugih nivoa vlasti. Mi se, prije svega, trebamo baviti komunalnom infrastrukturom. Da riješimo problem GRAS-a i „Vodovoda“.

Na Federalnom nivou potrebno je donijeti zakon o javnom i privatnom partnerstvu. Na državnom nivou neophodno je donijeti zakon o stvarnim pravima. Oni koji nabrajaju da će donijeti desetine zakona lažu, jer je to nemoguće.

 Načelnik ste općine Stari Grad već treći mandat. Zbog čega ste se kandidirali i za Skupštinu KS?

- Moj mandat traje do 2020. godine, kao i drugim nezavisnim načelnicima. Možda nam nije trebalo da ulazimo u ovaj politički avanturizam. Ukoliko imamo iskrene namjere da ćemo nešto promijeniti, onda treba pokušati. Nadam se da ima još onih koji isto razmišljaju. Građani konačno trebaju ustati i pokazati jesu li za promjene. Neka izlaznost na izbore ne bude samo 50, već najmanje 70 posto.

 Šta su to najveći problemi u Kantonu Sarajevo?  

- Najveći problemi u KS su zasigurno prijevoz i vodosnabdijevanje. Ko god da bude budući premijer Kantona njegov ekspoze treba da se sastoji od ove dvije tačke - kako riješiti problem GRAS-a i vode. Sada se ekspoze izlaže tri i po sata, daje se na stotinu obećanja i ništa se ne uradi. Projekti kako pomoći GRAS-u i „Vodovodu i kanalizaciji“ godinama stoje. Potrebna je samo dobra volja da se ovi problemi riješe, a novca ima.

 Općina Stari Grad prije nekoliko dana proglašena je najtransparentnijom u BiH.

- Ovi rezultati nas raduju, ali ne iznenađuju. Općina Stari Grad prva je na listi sa 75 posto zadovoljenih indikatora kada je u pitanju transparentnost. Nažalost, zabrinjava me jer je BiH pala na posljednje mjesto, dok smo prošle godine bili negdje u sredini. Sada su sve zemlje regiona ispred nas. Ovo najbolje pokazuje da u našem društvu vlada totalna anarhija.

Pozitivan primjer  

Šta očekujete od izbora?

- Nadam se da će NLB dobro proći i da će učestvovati u vlasti, ali sa zdravom koalicijom. Imamo liste za nivo Federacije, ali i kandidata za potpredsjednika RS, privrednika Jusufa Arifagića. Ovo je prvi put da neko ko živi i radi na teritoriju RS bude kandidat za ovo mjesto. Bio je u inozemstvu, vratio se sa svojom familijom i predstavlja pozitivan primjer kako se u BiH može investirati i uspjeti.

 Imate li plan za postizborna koaliranja. S kim biste pravili vlast?

- Ukoliko zdrave snage budu mogle uspostaviti vlast na bilo kojem nivou, s njima ćemo praviti koaliciju. Niko u BiH ni na kojem nivou ne može sam formirati vlast. Tri ili četiri partije u Kantonu Sarajevo mogu praviti koaliciju, a tako je i na višim nivoima. Ako se nakon izbora budu pravili truhli kompromisi, od toga nema ništa.

 Podrška Radončićevoj ideji

- Slažem se s predsjednikom SBB-a, gospodinom Fahrudinom Radončićem kada kaže da treba napraviti takozvanu vladu spasa, ne gledajući ko je iz koje političke opcije. Takva vlada nam je krajnje neophodna kako bismo konačno izašli na zelenu granu. Ovi danas plaše ljude da će izgubiti posao ako ne glasaju za njih. To je sramota i ne bi se trebalo dešavati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.