PROJEKTI

Turska spremna finansirati brzu cestu, moguća i koncesija

Arhiva

Piše: S. NUMANOVIĆ

22.9.2018

Turska je spremna ovog momenta početi gradnju ceste koja od Sarajeva vodi prema Beogradu. Jedini uvjet koji Ankara ima je međudržavni sporazum, saznaje "Dnevni avaz".  

U Beogradu je jučer održan sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koju je predvodio Ismir Jusko, i Ministarstva prometa, građevinarstva i infrastrukture Srbije, koju je predvodila ministrica Zorana Mihajlović.

Početni radovi

Nakon sastanka potpisan je Okvirni sporazum između Vlade Srbije i izvođača početnih radova na cestama koje bi trebale biti sastavni dio puta Sarajevo – Beograd. Radove će izvoditi kompanija “Tasyapi”, a svoj potpis dao je vlasnik Emrulah Turanli (Emrullah).

Prema informacijama našeg lista, i u Beogradu su turski predstavnici govorili da su sa zvaničnim Sarajevom spremni razgovarati o različitim modalitetima gradnje puteva, "uključujući i koncesiju koja bi bila u korist Bosne i Hercegovine", kako su isticali.

- Turska ne odustaje od namjere da Sarajevo i Beograd poveže modernim cestama. Oni su voljni da ponude opcije finansiranja koje bi bile najprihvatljivije za BiH. Samo traže da imaju dokument koji će potpisati zvanično Sarajevo i Ankara o tome da se u projekt ide i sutradan će njihove mašine izaći na teren - prenosi nam jedan od učesnika razgovora.


Jusko: Turski partneri žele što prije početi s radovima

Ismir Jusko (SBB), ministar komunikacija i transporta BiH, u razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da je spremnost Ankare da napravi ceste Sarajevo - Beograd neupitna.

- Na sastanku koji sam nedavno imao u Ankari ponovili su da ne odustaju od ovog projekta - ističe on.

Modaliteti finansiranja dionica od Sarajeva prema Beogradu tek će biti definirani, nakon što BiH i Turska potpišu sporazum o ovom pitanju. Vrijednost tih radova je 1,07 milijardi eura.

- Ceste će se finansirati kreditom turske banke, s kamatnom stopom od 2,5 posto, koja je fiksna, te grejs periodom od pet godina. Ovo je bio odgovor turskog ministra i za vrijeme moje posjete Ankari prije petnaestak dana - naveo je Jusko.

Nova vlast

Teško je očekivati da će trenutni saziv Predsjedništva BiH za svog mandata dati zeleno svjetlo za potpisivanje ovog sporazuma, ali sve one aktivnosti koje su vezane uz naše ministarstvo i pravljenje nacrta ovog sporazuma, traženja mišljenja… radit će se u međuvremenu.

- Ne možemo čekati da se formira nova vlast i da tek tada nastavimo s aktivnostima na ovom projektu - kaže Jusko.

On naglašava da će se raditi "na svim onim aktivnostima koje bi omogućile da po potpisivanju sporazuma aktivnosti krenu u punom kapacitetu".

Intenzivne konsultacije 

Kako saznajemo, odmah nakon sastanka u Beogradu, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH imalo je konsultacije sa srodnim entitetskim ministarstvima i agencijama.

Prema riječima učesnika, intenzivno se radi na definiranju trasa, skeniranju terena, definiraju prepreka i problema.

Jusko ističe da BiH sa svoje strane mora uraditi sve što je neophodno kako bi gradnja cesta mogla početi što prije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.