DAŠAK HISTORIJE

Sunčana strana Federacije BiH: Projekt "Sarajevo Reborn"

Prema nekim procjenama, oko 40 posto turističkih posjeta vezano je za kulturni turizam

Ured Vlade

Avaz.ba

24.9.2018

Uz sufinansiranje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, s ciljem osnaživanja i uvrštavanja kulturnog turizma kao strateški važnog za Bosnu i Hercegovinu, dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara udružile su snage u realizaciji programa „Sunčana strana Federacije BiH 2018.“. 

U sklopu ovog programa u Sarajevu se ovih dana realizira projekt "Sarajevo Reborn", za koji su angažirani mladi i perspektivni bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti - otomanskog i austrougarskog.

Glumci u kostimima šetaju ulicama Sarajeva da bi, prema uzoru na svjetske metropole, zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s bogatom prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.



Ured Vlade

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovljuje Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev-bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda (Franza) i njegovu suprugu Sofiju Hotek (Sophie Chotek), zatim Gavrila Principa, člana kruga „Mlada Bosna“, koji je 1914. godine izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Cilj projekta je animirati posjetioce Sarajeva da iz grada ponesu lijepe uspomene, nove emocije, preporuče Bosnu i Hercegovinu te podijele slike koje će privući veći broj turista, posebno one zainteresirane za kulturni turizam.

Prema nekim procjenama, oko 40 posto turističkih posjeta vezano je za kulturni turizam. Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) predviđa da će tržište ovakvog turizma do 2020. godine biti jedno od pet vodećih.

Ovi podaci govore koliko je značajno da kulturu stavimo u svrhu razvoja turizma, a Bosna i Hercegovina svojim bogatim kulturno-historijskim naslijeđem može doprinijeti razvoju ove grane turizma i dovesti do povećanja prihoda, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.