SKANDALOZNO

Iz skladišta robnih rezervi ukradeno 697 tona kukuruza vrijednog 474.369 maraka

M. AŠČIĆ

26.9.2018

Finansijski izvještaj o poslovanju Federalne direkcije robnih rezervi za prošlu godinu pokazao je niz nepravilnosti i nejasnoća u radu ove državne direkcije, zbog čega je od federalnih revizora dobila mišljenje s rezervom.

Nema plana

Utvrđeno je da čelnici Direkcije nisu poduzeli adekvatne mjere za naplatu sumnjivih i spornih potraživanja u iznosu od 91.934 KM, ali i da su stalna sredstva i izvori sredstava potcijenjeni za 643.035 KM, a potraživanja i razgraničeni prihodi precijenjeni za 1.098.784 KM


Faksimil izvještaja revizora o otuđenju kukuruza

Revizori su utvrdili da nikad nije donesen ni srednjoročni plan robnih rezervi kojim bi bila  utvrđena vrsta, količina i vrijednost federalnih robnih rezervi koje moraju biti na raspolaganju za potrebe snabdijevanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća većeg obima i rata.

Upozoreno je i da Direkcija nije poduzimala adekvatne mjere za osiguranje uskladištene robe, posebno imajući u vidu visinu iskazanih sumnjivih i spornih potraživanja po osnovu skladištenja robnih rezervi u iznosu od 8.377.456 KM

To potvrđuje i činjenica da je u postupku zanavljanja kukuruza otuđena roba u količini od 697,602 tone u vrijednosti od 474.369 KM.

- Direkcija je 6. jula i 31. oktobra 2017. godine skladištaru „Posavina Koka“ Orašje odobrila produženje roka za zanavljanje robe, a da istu nije adekvatno osigurala niti je provjerila solventnost skladištara - istakli su revizori i naveli da su u vrijeme odobravanja produženog roka za zanavljanje robe svi računi skladištara bili blokirani.

 Evidencija deterdženta

Osim toga, utvrđeno je da nije izvršeno evidentiranje deterdženta za mašinsko pranje rublja koji je obnovljen u decembru 2017. godine, čija je nabavna vrijednost iznosila 193.402 KM, a trošak zanavljanja 37.451 KM.

- Zbog propuštenih evidentiranja robne rezerve su manje iskazane za 643.035 KM - istakli su revizori.

Gdje je završio goveđi gulaš

Revizori su konstatirali i nepravilnosti koje se odnose na javne nabavke. Utvrđeno je da isporuka goveđeg gulaša u iznosu od 218.750 KM i sardina od 144.984 KM nakon provedenih otvorenih postupaka nije obavljena u skladu s rokom definiranim ugovorom.

- Ističemo da je ugovor o skladištenju goveđeg gulaša zaključen sa ponuđačem koji nije okončao proceduru propisanu zakonom vezano za ispunjavanje minimalno tehničkih uslova za skladištenje robe – istaknuto je.


Pripadnici SIPA-e proteklih godina provjeravali su rad Direkcije, kao i nestanak benzina i pšenice. Sve je završilo u Tužilaštvu BiH








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.