PUTOVANJA Kurt Klikner u obilasku Evrope

Iz Austrije traktorom stigao do prijatelja u Orčevoj Luci

S. T. – A. Sa.
28.09.2018 10:14

Traktor kojim Austrijanac putuje star je više od 60 godina

Nesvakidašnji putnik - turista svratio je u Orčevu Luku kod Velike Kladuše, u kojoj je prenoćio, odmorio se i sastao s prijateljima. Mještani su bili nemalo iznenađeni, ali i zbunjeni, kada su vidjeli putnika na neobičnom traktoru koji je vukao još neobičniju prikolicu.  

Želja za posebnim

Kurt Klikner (Kluckner) iz Austrije, pokrajina Tirol, odlučio se na ovaj način putovati po Evropi, a svratio je i u posjetu svom prijatelju u Orčevoj Luci.

- Došao sam posjetiti svog prijatelja, čija je kćerka udata za mog sina. A da dođem traktorom, odlučio sam se jer sam pun avanture i želje za nečim posebnim, neobičnim. A ovo mi se učinilo baš tako - priča Klikner.

On je, inače, kovač, a bavi se i poljoprivredom. Kaže da je traktor kojim putuje star više od šezdeset godina, a prikolica koju vuče ima dvadesetak godina manje.

  • Kurt s prijateljima u Velikoj Kladuši
    Kurt s prijateljima u Velikoj Kladuši

Na put dug oko 13.500 kilometara iz Tirola je krenuo 14. aprila i kući se namjerava vratiti u oktobru. Na putovanju će provesti 170 dana, a samo za gorivo potrošit će oko 5.000 eura. Traktor dostiže brzinu do 25 kilometara na sat. Do Orčeve Luke prevalio je 11.800 kilometara i prespavao 146 noći, sve na različitim lokacija.

Dvije pauze

Dva je puta pravio dužu pauzu, u Rusiji i Bugarskoj, i tada bi mu se pridružila supruga, koja je stizala avionom.

- Ostaje mi još posjeta Hrvatskoj, pa Italiji, do kuće u Tirolu - kazao je Klikner.

Svjetski rekorder 

- Kada se vratim kući u Austriju, vjerujem da ću postati neformalni svjetski rekorder u dužini koja je prijeđena traktorom tokom jednog putovanja - završava svoju priču ovaj neobični Austrijanac, koji, kako stalno naglašava, voli Bosance i Bosnu i Hercegovinu.

NA VRH