VIDEONADZOR

Stočani pod budnim okom „Velikog brata“

Nakon prigovora vijećnice Nermine Frenjo uslijedio inspekcijski nadzor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

Stolac: Snimanje raskrsnica

M. SMAJKIĆ

30.9.2018

Koliko je videonadzor javnih površina u BiH svojevrsna siva zona, svjedoči primjer iz grada na Bregavi, gdje Općina Stolac već dvije godine kamerama, nezakonito, bez odobrenja, snima javne površine.

Iako sva mjesta, privatna i javna, kako to nalažu zakonska rješenja, koja su pod videonadzorom moraju biti propisno označena, u Stocu to nije slučaj.

Ugrožena privatnost  

Od 2016. godine, bez vidno istaknute naljepnice s obavještenjem da su prostori zaštićeni videonadzorom, u zgradi Općine Stolac instalirano je 11 kamera. Njih pet pokriva unutrašnjost zgrade, dok ih je šest vanjskih.

Uz osobe koje su se prijavljivale na portirnicu, kamere su snimale sve one koje su ulazili u ured sekretara Općinskog vijeća, dva ureda Centra za socijalni rad, silne općinske službe, ali i Općinsku izbornu komisiju, Javno pravobranilaštvo...

Tako su invazivnim i neprikladnim metodama nadzora snimani i svi uposlenici Općine, a pogotovo je zabrinjavajuće da se s četiri kamere vrši snimanje raskrsnica glavnih saobraćajnica u Stocu, iako jedino policija ima ovlaštenje za snimanje javnih površina!

Da Općina Stolac vrši obradu ličnih podataka putem videonadzora, protivno načelima obrade ličnih podataka propisanih zakonom, utvrdili su i inspektori Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.


Frenjo: Ko nas nadgleda

Njihova reakcija, odnosno vanredni inspekcijski nadzor, uslijedio je nakon prigovora koji im je uputila stolačka vijećnica Nermina Frenjo, s obzirom na to da su brojni Stočani, nakon saznanja o nezakonitom snimanju, kako nam je rekla, ostali zatečeni, ali i postali uznemireni.

- Valjda bi građani ovog grada trebali znati ko ih nadzire i zbog čega. S pravom smo se počeli pitati koliko nam je ugrožena privatnost, s obzirom na to da su kamere postavljene na dijelovima gdje se družimo, pijemo kafu, razgovaramo. Ko ima pristup snimcima i ko ih pregleda? Stoga, izuzetno mi je drago da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH ustanovila da je moj prigovor zbog povrede prava na privatnost ličnih podataka upotrebom videonadzora utemeljen - kazala nam je Frenjo.

Lični podaci

Na upit inspektora Agencije o svrsi i pravnom osnovu za vršenje videonadzora u Stocu, iz Općine su naveli da kamere služe za povećanje sigurnosti i zaštitu građana i imovine, prevenciju u sprečavanju kriminalnih radnji, provođenja policijskih poslova radi rasvjetljavanja počinilaca krivičnih djela, kontrole saobraćaja...

No, iz Agencije su utvrdili da su u Općini, ako ne urede obavljanje videonadzora u skladu sa zakonom, obavezni prekinuti daljnju obradu ličnih podataka na ovakav način.

Policija bez informacija 

Frenjo je ustvrdila da policija u Stocu još nema informacije o postavljanju kamera, ali će, navela je, nakon rješenja Agencije morati poduzeti odgovarajuće mjere i korake.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nismo mogli dobiti odgovor na pitanje jesu li obaviješteni o ovom slučaju, jer, kako nam je rečeno, portparol je na godišnjem odmoru do ponedjeljka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.