LIČNOST SEDMICE Morin Kormak

O Dodiku, usput!

Fokusirana je na borbu protiv korupcije i poboljšanje obrazovanja. Ambasadorica radi ono što bi trebali raditi bh. političari i zato „smeta“

S. NUMANOVIĆ
30.09.2018 07:14

Kormak: Njen je rad principijelan

Morin Kormak (Maureene Cormack), ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, stalno je na terenu. Neumorno razgovara s „običnim“ ljudima, poznatim ličnostima iz biznisa, kulture, s univerziteta, političarima...

Fokusirana je na borbu protiv korupcije, ali i budućnost ove zemlje.

Prosperitetna budućnost

Ne priča o tome, ali je naročito posvećena problemima obrazovanja. Ne samo da ga treba unaprijediti, već i osigurati neraskidivu vezu između poslovne zajednice i obrazovnih ustanova, kako bi se producirali kvalitetni kadrovi koji će odmah po dobivanju diplome imati i radno mjesto. Ergo, ostati u BiH, zasnovati porodicu, brinuti o roditeljima, imati prosperitetnu budućnost.

I naravno da kao takva „smeta“.

Posebno smeta jednom kandidatu.

Milorad Dodik, u svom „mačo“ stilu, ne može odoljeti a da na dnevnoj meti nema neku ženu koju će pokušavati maltretirati.

U tipičnom maniru siledžije, on ne bira riječi, nema pardona niti mjere. Time samo pokazuje koliko je slab, beskarakteran, ali i koliko oraha u džepu ima.

Neumorno se pokušava pokazati kao „žrtva“ jer je „zaštitnik“. Iako priča o „nacionalnim interesima“ naroda, on u glavi vrti brojke koje će se sliti u njegov i džep onih koje je odabrao.

Umjesto rješenja sve većih problema koje i njegovi mogući birači imaju, Dodik baca prašinu u oči izmišljotinama o „ugroženosti“, pa čak i tome da mu je „glava ucijenjena“.

I uvijek i iznova on prosto zapanji besmislicama koje plasira. Prosto se čovjek mora zapitati treba li tu neka ozbiljna stručna  medicinska pomoć.

Nakon što je dospio na američki crnu listu, gdje su inače smješteni teški kriminalci i ratni zločinci, Dodik je spinovao da je „žrtva odlazeće administracije“ iako je ukaz o njegovom kažnjavanju potpisalo sve samo osoblje nove američke administracije.

Ozbiljne optužbe

Onda mu se na toj listi, uz veoma ozbiljne optužbe za korupciju, pridružio jedan od odabranih – Nikola Špirić, nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu RS.

U kakofoniji reakcija iz SNSD-a niko se nije osvrnuo na ono što je očigledno. Špirić je prozvan, prozvala ga je NOVA administracija i jedan od najbližih saradnika predsjednika Donalda Trampa (Trump), Majkl Pompeo (Michael) potpisao je ukaz o njegovom kažnjavanju jer ima kredibilne dokaze da je uzimao pare koristeći poziciju poslanika u Državnom parlamentu!

Dodik najbolje zna šta je radio i ima li razloga da strahuje od zatvora.

Kormak to i ne zanima! Ona radi svoj posao i ovdje će ostati i nakon što ode na novu dužnost.

Jer, njen je rad principijelan i u strogoj koordinaciji s nadređenima u Stejt departmentu.

Dodikovim suludim istupima i potezima ona samo dobiva potvrdu da ispravno radi. Ali i učvršćuje svoje veze s BiH i naklonost našoj zemlji zauvijek!

Izuzetan poduhvat

Kormak je na mjesto ambasadora SAD u BiH došla s pozicije u Uredu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za borbu protiv „Islamske države“. Prije toga, bila je direktor Ureda za zapadnoevropske poslove u Stejt departmentu...

Ima jedan više nego indikativan detalj iz njene karijere. Dok je službovala u Južnoj Koreji, američki državljanin je uhapšen i zatvoren u komunističkoj Sjevernoj Koreji. Desilo se to u vrijeme još jednog oštrog sukoba između komunističkog režima te zemlje i Vašingtona.

Kormak je uradila sve što je u njenoj moći da se uhapšenik oslobodi. I uspjela je. Bil Klinton (Bill Clinton) lično je došao kako bi Amerikanca odveo kući.

Pametnom dosta!

NA VRH