SARAJEVO Reisu-l-ulema za ''Večernji list'' o izborima u BiH

Kavazović: Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda

Dodao je i da političari trebaju naći način kako provesti odluke ustavnih sudova

Večernji.hr
01.10.2018 09:09

Foto: Arhiv

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović otvoreno je komentirao odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH ističući kako pripadnici jednog naroda u našoj zemlji ne bi trebali birati političke predstavnike iz drugog naroda.

Na pitanje ''Večernjeg lista'' o strahu Hrvata od toga da će im brojniji Bošnjaci na izborima birati predstavnike u vlasti, Kavazović je odgovorio da se mora poštovati Ustav.

- Tamo gdje je predviđeno da se predstavnici biraju kako bi štitili kolektivne interese, to i činimo, ali to ne može biti na račun ravnopravnosti naroda i svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena. Međutim, ne smatram dobrim ni da se taj bitni princip u organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini stranački zloupotrebljava ili da se pomoću njega, pozivanjem na svoj narod, politički iritiraju i u svojim pravima ograničavaju pripadnici drugih dvaju naroda i bosanskohercegovački građani iz reda ostalih - rekao je Kavazović.

Dodao je i da političari trebaju naći način kako provesti odluke ustavnih sudova, ali trebaju imati na umu i presude Evropskog suda za ljudska prava. On pojašnjava da i Ustavu BiH jasno piše kako prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima izravno se primjenjuju u Bosni i Hercegovini te ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

- Na tom tragu oni trebaju tražiti politička rješenja koja će osigurati da u Bosni i Hercegovini zažive evropske vrijednosti i norme jer mi drugačijim rješenjima ne možemo postati punopravna i ravnopravna članica Evropske unije. Ako to ne mogu postići, dobro bi bilo da svoje sukobe barem ne prenose na narode i građane ove zemlje i da ih ne sukobljavaju i ne dijele kako bi učvrstili svoje političke pozicije - smatra Kavazović.

Uvjeren je da odnosi između pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu ni izbliza loši kako se to predstavlja u javnosti.

Politički odnosi stranaka koje pretendiraju na predstavljanje naroda druga su tema i oni bez sumnje opterećuju odnose i aktualna razumijevanja odnosa među narodima u BiH, ali i konkretne odnose među ljudima. Međutim, odnosi među građanima i među narodima u Bosni i Hercegovini su dublji, raščlanjeniji i trajniji od njihovih političkih, pogotovo stranačkih predstavljanja - kazao je Kavazović za ''Večernji list''.

Posebno je nezadovoljan zbog nepotpisivanja ugovora Islamske zajednice s državom BiH, što nisu podržali Hrvati i Srbi.

- Skoro identični ugovori, ne računajući neke obredne posebnosti muslimana, potpisani su s Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom i uz sudjelovanje predstavnika vlasti iz bošnjačkog naroda. Također, s obzirom na to da smo stalno sa svojim narodom na obilježavanju stratišta iz razdoblja agresije na BiH, boli nas veličanje zločinaca, rehabilitiranje njihovih zločinačkih projekata i relativizacija zla - rekao je Kavazović.

NA VRH