BIH

Petrić: Političke partije ne vladaju CIK-om

Navodi da su sve to paušalne tvrdnje

Branko Petrić. Arhiv

Srna

1.10.2018

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić kaže da nije saglasan s konstatacijom da političke partije vladaju CIK-om i navodi da su sve to paušalne tvrdnje, jer niko nikada nije ništa konkretno dokazao.

CIK primjenjuje važeće zakone i donosi takve odluke. Sve one podliježu sudskoj provjeri ako se neko žali, pa i provjeri pred Ustavnim sudom BiH, i više od 97 posto ih bude potvrđeno u prvoj provjeri, a ostale u ponovnom postupku. Mislim da najveću galamu dižu oni koji pokušavaju da se infiltriraju u njegovu strukturu, pa im to ne uspijeva ili nedovoljno uspijeva, pa preventivno, da se i drugi onemoguće u toj namjeri - kaže Petrić. 

On je rekao da se ne slaže ni s ocjenom da su birački spiskovi neuredni.

U posljednje vrijeme su plasirane mnoge neistine u vezi s biračkim spiskovima, a onda su se mnogi, zvani i nezvani, uglavnom za ovu problematiku neuki i samouki, utrkivali davanjem katastrofičnih izjava, ocjena i zahtjev - naglašava Petrić. 

Petrić ističe da su priče o velikom broju umrlih na biračkom spisku samo priče i napominje da je teško očekivati da neko zloupotrijebi tu činjenicu jer je lako uočljiva i lako dokaziva.

Do sada smo imali samo jedan takav slučaj, i to davno, i tu smo izbore poništili - dodaje Petrić.  

Kada je riječ o glasanju putem pošte, Petrić navodi da je BiH poznata kao zemlja s velikom dijasporom te da je glasanje poštom prepoznato kao prihvatljivo, iako uz malo kompliciranu, ali neophodnu proceduru.

Ispočetka su tu mogućnost koristile stotine hiljada ljudi, da bi zbog povratka ili proteka vremena taj broj spao na tridesetak hiljada. Međutim, za prošle lokalne izbore je došlo do znatnog, a za ove opće izbore drastičnog povećanja - rekao je Petrić.  

On je dodao da su unapređenje biračkog procesa i uvođenje novih tehnologija - neminovnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.