IZBORI 2018.

Senad Pešto: Bolesno zdravstvo treba liječiti

U istim čekaonicama na preglede ne trebaju čekati djeca i odrasli, pogotovo zdrave i bolesne osobe

E. Muračević

Eset MURAČEVIĆ

3.10.2018

Do 2006. godine, u okviru Stranke demokratske akcije, pokušavao sam dati svoj doprinos u razvoju našeg društva, kaže Senad Pešto, doktor medicinskih nauka iz Sarajeva, kandidat Saveza za bolju budućnost -Fahrudin Radončić, na ovogodišnjim izborima za Federalni parlament.

Pešto navodi da ih je, kada je vidio da u okviru SDA većina misli o vlastitom, a ne o općem interesu, da su "ogrezli u kriminal i korupciju", da slabo vode računa o socijalno ugroženim grupama, demobilisanim borcima, obrazovanju, zdravstvu, odlučio napustiti. 

Njemu nije bilo lako, jer dojučerašnji "prijatelji" su mu, kako kaže, počeli okretati leđa. 

- Rezultatima svog rada postao sam im konkurencija te su mene i sve druge, bez obzira na to koliko smo dobri, počeli ometati da bilo šta radimo pozitivno u interesu društva u cjelini jer se to ne uklapa u sheme njihovih klanova, klanova kojima je lični interes važniji od općeg. S pojavom Saveza za bolju budućnost u Fahrudinu Radončiću sam vidio snagu koja nas može voditi ka ozdravljenju odnosa u društvu, snagu koja može doprinijeti jačanju naše zemlje Bosne Hercegovine te sam se priključio ovoj stranci kako bih i sam dao svoj doprinos ostvarenju tog cilja - rekao je Pešto.

Uvidio je, kaže, da je Fahrudin Radončić vizionar, graditelj, pravi čovjek koji našu zemlju može povesti ka sretnijem i prosperitetnijem životu.  

- Shvatio sam da je to tim kojem trebam pripadati. Red je da se s političke scene uklone pojedinci, najčešće, sumnjivog obrazovanja i skoro nikakvog znanja koji su zaposjeli državne institucije i javna preduzeća te "upravljaju" njima kao da im je to "babovina", nerijetko na štetu svih građana. Smatram da se politikom trebaju baviti ostvareni ljudi koji iza sebe imaju rezultate rada, a ne oni kojima je ulazak u vlast jedino zaposlenje - naglašava Pešto. 

On ističe da takvi onda ne misle o interesima naroda već gledaju samo da pod svaku cijenu zadrže radno mjesto jer ništa drugo ne znaju i nemaju raditi ako ga izgube. 

- Nije teško pretpostaviti da su takvima interesi naše domovine Bosne i Hercegovine, interesi njenih građana u posljednjem planu. Ako budem izabran u Federalni parlament, borit ću se, između ostalog, da se političarima ograniče primanja na maksimalno 1.500 maraka te da ne uživaju bilo kakve druge privilegije - kaže dr. Pešto.  

Na pitanje hoće li zdravstvo biti u fokusu njegovog rada, dr. Pešto kaže:    

- Da. Veliki dio zdravstva, u posljednje vrijeme, otišao je u pravcu nehumanog odnosa prema bolesnima, prema invalidnim osobama, penzionerima, borcima - i dodaje da zbog toga smatra kako zdravstveni sistem treba promijeniti iz temelja. 

Pešto naglašava da one koji su čitav svoj radni vijek ulagali u zdravstvo doktori trebaju dočekivati na nogama, a ne ih onemogućavati različitim sitnicama u okviru kojih im se onemogućava adekvatna zdravstvena zaštita, onemogućava pristup fondovima za liječenje težih bolesti i slično. 

- U istim čekaonicama na preglede ne trebaju čekati djeca i odrasli, pogotovo zdrave i bolesne osobe, bolesna i zdrava djeca. Novca u zdravstvu ima dovoljno da građani uživaju pravu zdravstvenu zaštitu. Danas on nedostaje onima koji ga trebaju, u prvom redu pacijentima, zbog kvarnih rukovodilaca koji ga troše za vlastite, a ne na narodne interese. Takvo nešto treba liječiti - poentira Pešto.   

Inače, Senad Pešto je doktor medicinskih nauka. Pripadnik je odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine. Kao vrstan poznavalac svog posla, tokom minulog rata obavljao je odgovorne dužnosti, među kojima su: načelnik saniteta 2. brdske brigade, načelnik saniteta Prve divizije Armije Republike BiH, načelnik saniteta Prvog korpusa Armije Republike BiH. Po okončanju rata zasnovao je radni odnos u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje i danas radi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.