IZBORI 2018.

Osmi opći izbori u Bosni i Hercegovini: 3.352.933 građanina biraju 7.498 kandidata

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ – A. ČENGIĆ

7.10.2018

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opći izbori. Ovo su osmi opći izbori u poslijeratnoj BiH, a danas će biti ubilježen, računajući i lokalne izbore, trinaesti izborni ciklus.  

Pravo glasa imaju 3.352.933 birača i oni će od ukupno 7.498 kandidata izabrati 518 nosilaca mandata. U Glavnom centru za brojanje glasova, koji je i ove godine smješten u Olimpijskoj dvorani „Huan Antonio Samaran“, odnosno u sarajevskoj Zetri, jučer su obavljene posljednje pripreme uoči današnjih izbora.

Spriječiti zloupotrebe

Za jutros u sedam sati predviđeno je otvaranje 5.794 glasačka mjesta u zemlji. Izborni proces provodi i 314 mobilnih timova koji će obići oko 12.000 birača koji nisu iz zdravstvenih ili nekih drugih opravdanih razloga u mogućnosti doći na biračko mjesto.

Oko 1.000 građana glasat će danas na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Za njih će glasanje biti organizirano u ambasadama BiH u Kanberi, Beču, Bonu, Oslu i Beogradu, kao i konzulatima u Štutgartu, Frankfurtu, Minhenu i Čikagu te u Počasnom konzulatu u Gracu. Izbore će posmatrati oko 66.500 posmatrača, među kojima je i nekoliko hiljada međunarodnih.


Glavni centar za brojanje: Jučer obavljene završne pripreme za današnje izbore

Njihov je zadatak da pokušaju spriječiti zloupotrebe i izborne krađe. Veoma je važno da posmatrači evidentiraju svaku uočenu nepravilnost i da je pismeno, uz sve moguće dokaze, dostave Centralnoj izbornoj komisiji, koja će naknadno utvrđivati ima li osnova za poništenje izbora na određenom biračkom mjestu, ako bude takvih zahtjeva.

Ranijih izbornih godina posmatrači često nisu pravovremeno dostavljali izvještaje CIK-u te su stoga mnoge krađe amnestirane, a istovremeno je poništena volja birača, za šta niko nije odgovarao. U BiH se biračko pravo stječe automatski s napunjenih 18 godina.

Ne zaboravimo

Duže od dvadeset godina građani u ovoj zemlji žive izuzetno teško, više je od 500.000 nezaposlenih, više od milion ih živi na ivici siromaštva, a vladajuća kasta iz godine u godinu je bogatija. Uoči svakih izbora većina građana izjasni se javno, naročito otkako su mnogi na društvenim mrežama, da žele promjene i život dostojan čovjek.

Građanima BiH, uprkos svom njihovom trudu da bude drugačije, odavno je udareno na dostojanstvo i uskraćeni su za život kojim žive građani zemalja ne samo u Evropskoj uniji nego i u susjedstvu. Zato je čudno ko to iz godine u godinu bira one koji su uništili naše živote i živote naše djece koja posao i nadu traže daleko od svoje domovine i svojih najbližih. Nažalost, to više nije njihov izbor, oni su na to primorani i otjerani su.

Znamo svi kako nam je i šta nam rade. Nemojmo to zaboraviti danas kada se pred nama nađu četiri listića za glasanje i kada budemo birali one koji će nas i zemlju voditi naredne četiri godine. Glasajmo po vlastitom izboru, svojom pameću i realno sagledajmo šta su političari koji su 20 godina na budžetu i u vlasti uradili za državu, za nas i za našu djecu, a šta za sebe i za svoju djecu.

Neka današnji izbori budu uistinu festival demokratije, a ne još jedna prevara koju nam bahati vlastodršci serviraju decenijama.

Detaljni pregledi  

Ekipa „Avaza“ posjetila je Glavni centar, u kojem se i proteklih dana radilo punom parom. Kompletan centar osiguran je kontradiverzionom zaštitom (KDZ). Na samom ulazu, kako to nalažu procedure, jučer je detaljno pregledano osoblje prije ulaska u prostorije gdje su smješteni materijali.

Centar će biti pod videonadzorom

Tu proceduru prolaze i svi posmatrači pri svakom ulasku i izlasku iz dvorane, kako bi se otklonila i najmanja sumnja u unošenje i iznošenje bilo kakvog materijala. Angažirano je 440 osoba, većinom mladih. Centar za brojanje glasova bit će pod videonadzorom, a četiri kamere sve će vrijeme pratiti proces. Radi se o pilot-projektu koji će se narednih godina koristiti i za biračka mjesta.

Brojke

128 političkih subjekata

53 stranke

36 koalicija

34 nezavisna kandidata

804 kandidatske liste

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.