REAKCIJE

Produbljivanje razlika, neprijateljstvo i podjele

Bosna je izgubila, komentira akademik Filipović i dodaje da više nije važno ko je šta izgubio, a ko dobio

A. NUHANOVIĆ

9.10.2018

Bosna je izgubila, stav je akademika Muhameda Filipovića, koji je za „Dnevni avaz“ komentirao rezultate prekjučerašnjih općih izbora održanih u našoj zemlji.

Ekonomski razvoj

- Za rezultate proteklih izbora mogu samo reći da su bili višestruko katastrofalni. Prije svega, katastrofalni u tom pogledu što su pokazali da Bosnom dominira i dalje jedna atmosfera, politička retorika, jedno osjećanje koje se temelji na produbljivanju razlika, na razvijanju neprijateljstva među nama i daljnjih podjela.

Druga činjenica koja govori o tome da su izbori u tom smislu politički katastrofalni, ne govoreći o tome i ne uzimajući u obzir šta je ko dobio, a šta je ko izgubio, jeste da se pokazuje da je među Bošnjacima izgubila podršku jedina stranka koja je kao centralnu političku liniju imala podršku BiH i njenom ujedinjavanju i unutrašnjem povezivanju, s jedne strane, i nastojanju za ubrzanim ekonomskim razvojem koji bi relaksirao unutrašnje odnose i omogućio jednu snažniju transformaciju ka demokratskoj BiH. U tom je smislu, naravno, glavni gubitnik SBB – kazao je Filipović.  

Duboka provalija

No, ukazao je da svaki gubitak ili svaka loša činjenica, svaka nevolja ili svaka nesreća ima i svoju dobru stranu.

- A to je da je ona do kraja otkrila duboku provaliju u kojoj se politički život i političko mišljenje u BiH nalazi. Zbog toga je za nas, za BiH važno da znamo da nemamo više uporište u glavnim institucijama bosanskog političkog i državnog života - upozorava Filipović.

 Jačanje antibosanskih snaga  

Akademik Filipović potcrtava da će paralizom Predsjedništva BiH ojačati sve antibosanske snage.

- Preko Dodika će one direktno uticati na situaciju i odnose u BiH. S druge strane, kad se uzmu u obzir Hrvati, hrvatske separatističke snage će ovim ojačati i dobiti legitimaciju, odnosno dobiti dodatne argumente da se u Bosni vodi antihrvatska politika, a što znači da oni peru ruke od Bosne i da će još više insistirati na separaciji. Bilo ko šta da je dobio i bilo ko šta da je izgubio, ono što je ključno i što je najvažnije: Bosna je izgubila – upozorio je akademik Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.