IZBORI 2018.

Dodik optužio Kormak za miješanje u izborni proces

Prema njegovim riječima, ona je ozlojeđena zbog toga što "njeni puleni" nisu pobijedili na izborima i da sada pokušava da problematizira stvari

Arhiv

Srna

9.10.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je američka ambasadorica u Sarajevu Morin Kormak (Maureen Cormack) vršila pritisak na članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH. 

Dodik je ocijenio da Kormak šalje poruke različite od svog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji se sve vrijeme zalaže da se SAD ne miješaju u unutrašnje stvari BiH, a Kormak ne prestaje to da radi.

Prema njegovim riječima, Kormak je ozlojeđena zbog toga što "njeni puleni" nisu pobijedili na izborima i da sada pokušava da problematizira stvari.

- Činjenica je da je Kormak bila u CIK-u BiH jučer ili prekjučer i pokušala da izvrši utjecaj na članove CIK-a. Razumijem njenu ozlojeđenost, a ona je vezana za činjenicu da njeni puleni nisu prošli. Sada pokušava nešto da učini da bi isproblematizirala tu stvar. Jedini nadležan organ je CIK, a ona je pokušala da izvrši utjecaj - rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da o tome niko nije pisao i da niko nije imao informacije da je ona tamo bila.

- Ona je bila tamo i tražila upravo te neke priče o neregularnostima. I to ničim nije dokazala. Njena drskost je prosto nevjerovatna - rekao je Dodik.

Naglasio je da je jučer OEBS saopćio da su izbori fer i korektni, a Parlamentarna skupština Vijeća Evrope da je sve proteklo uredu te napomenuo da je Centralna izborna komisija ta koja o tome odlučuje.

- Nema nikakvih dojava policije da je bilo neregularnosti, a ona se tako ponaša samo zato što nisu prošli njeni puleni - smatra Dodik.

On je izjavio da je jedina neregularnost to što glasove ne broji gospođa Kormak.

- Kao član Predsjedništva BiH, založit ću se da promijenimo Izborni zakon i da tu piše da glasove od sada broji samo američka ambasadorica Morin Kormak. Dakle, dokle god je živa, da ne bude nikakvih problema, da žena ima neko zadovoljstvo ovdje, u BiH - istakao je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.