ANALIZA

Kazaz: Moguća je najveća postizborna kriza od Dejtona do danas

Cijeli koncept sklapanja nove vlasti u rukama drže Dragan Čović i HDZ BiH

Kazaz: Vlast će vrlo teško, mučno, dugo biti formirana

E. MASLO

9.10.2018

Enver Kazaz, ugledni univerzitetski profesor, u analizi za Avaz.ba rekao je da se, nakon izbornih rezultata, postavlja veliko pitanje, a to je hoće li Dragan Čović krenuti u avanturu blokade rezultata izbora.

- Cijeli koncept sklapanja nove vlasti u rukama drže Dragan Čović i HDZ BiH. Hoće li se pojaviti postizborna kriza ili neće, zavisi od Čovićeve  taktike. On ima sve argumente u rukama da blokira formiranje nove vlasti preko domova naroda. Od njegovog pragmatizma zavisit će koliki će mu se dio vlasti morati dati i hoće li on insistirati na tome da kao uvjet za ulazak u vlast postavi donošenje izbornog sistema po njegovoj mjeri. Ni SDA ni njeni eventualni koalicioni partneri iz tzv. bošnjačke većine ne mogu pri formiranju vlasti ni na koji način odgovoriti Čoviću osim davanja velikih ustupaka - rekao je Kazaz.

Željko Komšić (DF) će u narednom periodu dokazati da su ustavne ovlasti Predsjedništva BiH minimalne i da on kao član Predsjedništva bez podrške u Parlamentu neće imati nikakvu težinu.

- Zato će dobivati podršku u Parlamentu od SDA i veliko je pitanje hoće li on kao član Predsjedništva moći biti autonoman u odnosu na glavnu političku stranku u vlasti, odnosno SDA - istakao je Kazaz.

Što se tiče Republike Srpske, s pobjedom Milorada Dodika (SNSD), kako je rekao, tamošnji nacionalizam ima najjače argumente u rukama i sve instrumente da provodi svoju politiku. 

- Sami izborni rezultati pokazuju da će vlast vrlo teško, mučno, dugo biti formirana i moguća je najveća postizborna kriza od Dejtona do danas – potcrtao je Kazaz.

Na najave da je moguće formirati vlast u pojedinim kantonima, ali i na nivou Federacije bez SDA, Kazaz je rekao da je istiskivanje ove stranke iz vlasti na onim nivoima gdje je to moguće dobra i prihvatljiva ideja.

- Ali stvorila bi se i vrlo komplicirana koalicija koja bi morala računati na stalne udare snažne stranke, a to je SDA. Ne bi bilo loše radi pokazivanja snage opozicije možda formirati vlast na nekim kantonalnim nivoima, u Tuzlanskom, Sarajevskom, pa čak i na federalnom nivou, no treba sačekati sve podatke da bi se donio konačni zaključak - zaključio je Kazaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.