IZJAVE

Dodik traži priznanje aneksije Krima

S. N.

10.10.2018

Milorad Dodik najavio je da će kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine inicirati priznanje aneksije Krima.

Kako je izjavio u razgovoru za ruski list "Izvestija", to bi trebala biti jedna od njegovih prvih inicijativa u tročlanom Predsjedništvu BiH.

Zbog aneksije Krima, Rusija je pod oštrim sankcijama Zapada. One su u više navrata pojačavane. Uvjet da se sankcije ukinu je da se Rusija povuče s Krima i obustavi podršku pobunjenicima u Ukrajini.

- Stavit ću tu inicijativu u proceduru. Namjera mi je da osiguram da Bosna i Hercegovina prizna da je Krim sastavni dio Rusije - izjavio je Dodik za "Izvjestiju"

Dodao je i da "historijski, Krim pripada Rusiji" te da kani "kao član Predsjedništva BiH što prije posjetiti Krim".

- Želim da moji prvi sastanci u ovom kapacitetu budu s predsjednicima Rusije i Srbije — Vladimirom Putinom i Aleksandarom Vučićem - rekao je Dodik.

Rusija je anektirala Krim početkom 2014. godine. SAD i EU to ne priznaju i ovaj strateški poluotok smatraju sastavnim dijelom Ukrajine.

U nastavku intervjua za "Izvestiju", Dodik je najavio i da će blokirati bilo kakve aktivnosti koje BiH vode prema aktiviranju NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo (MAP) te inicirati stvaranje rusko-srpskog humanitarnog centra u BiH, po uzoru na isti koji već radi u Nišu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.