IZBORI 2018.

CIK tvrdi da je broj nevažećih listića "u granicama normalnog"

Iz ove ustanove tvrde da se trenutno objavljuju preliminarni rezultati

Arhiv

Avaz.ba

10.10.2018

Uprkos najavama političkih subjekata da će tražiti ponovno brojanje glasova i sve većoj sumnji na veliki broj nevažećih glasačkih listića, koji je prema zadnjim zvaničnim informacijama dostigao brojku 452.324 nevažeća glasačka listića, iz Centralne izborne komisije navode da je još preuranjeno tražiti ponovno brojanje glasova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu sa članom 5.29 Izbornog zakona BiH, u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate općih izbora održanih u BiH 7. oktobra 2018. godine. Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati s redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezltati glasanja iz inozemstva, putem mobilnog tima i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje, i to isključivo pod uvjetima i na način propisan tim članom. Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.