NAKON HAVARIJE

Rafinerija u Bosanskom Brodu uspostavila otpremu nafte

Naglašeno da će svi kupci biti snabdjeveni naftom i njenim derivatima u skladu sa normama, potrebama i zahtjevima

Arhiv

Srna

11.10.2018

Direktor "Optima grupe" Banja Luka Andrej Getinger rekao je da je jutros u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, koja je nedavno pretrpjela havariju, u potpunosti uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata i da se prema kupcima ispunjavaju sve ugovorene obaveze.

Getinger je naglasio da će svi kupci biti snabdjeveni naftom i njenim derivatima u skladu s normama, potrebama i zahtjevima.

- Otprema nafte i naftnih derivata danas je krenula u potpunosti i svi koji zahtijevaju bit će snabdjeveni na odgovarajući način - rekao je Getinger na konferenciji za novinare povodom nedavnog požara i eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, kada je poginuo jedan radnik, a desetero ih je povrijeđeno.

On je naveo da su razni nadzorni organi Republike Srpske na terenu i istražuju da bi utvrdili uzroke i posljedice havarije i požara.

- Čim bude dostupno mjesto na kome se desila havarija, izvršit ćemo ekpertizu radi utvrđivanja potencijalnih razloga tog incidenta. Izvršit ćemo i ekspertsku provjeru opreme koja se tu nalazila i one koja nije bila neposredno na tom mjestu. Nakon toga ćemo procijeniti štetu i sačiniti plan da ponovo stavimo u funkciju opremu stradalu u havariji - rekao je Getinger.

On je naveo da razmatraju mogućnosti kako da što brže uspostave proizvodnju u Rafineriji.

Kada je riječ o ekološkim pitanjima i eventualnom zagađenju vode i zraka, Getinger naglašava da njihova mjerenja prije i poslije havarije pokazuju da nije došlo ni do kakvih ozbiljnih zagađenja.

On je demantirao pojedine medijske napise da je zagađena voda u rijeci Savi, navodeći da je mjesto havarije udaljeno od Save.

- Naša postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda su radila. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterije, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda - naveo je Getinger.

On je rekao da se mogu nadoknaditi materijalni gubici, ali da ljudski život nema cijenu.

- Nažalost, poginuo je jedan naš radnik, koji se nalazio na mjestu dešavanja u trenutku eksplozije. Izražavamo saučešće porodici stradalog radnika Ljube Patkovića i pružit ćemo im svu materijalnu pomoć - kaže Getinger.

On je zahvalio radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno sa vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.