SAOPĆENJE

Narod i pravda predala SIPA-i krivične prijave zbog izborne krađe

U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora

Članovi NiP predali krivične prijave

Avaz.ba

12.10.2018

Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i pravde Senada Bosno i generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su SIPA-i krivične prijave za izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture.

Prijave se odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3.

U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim općinama izborne komisije s nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Ta lica su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljala posao definiran Članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH.

Također, ni ponovna brojanja nisu vršena u skladu s Izbornim zakonom i podzakonskim aktima. Narod i pravda nije obaviještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a, u kojoj je naglašeno OIK-u da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. Osim toga, Narod i pravda nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.

Narod i pravda je o svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima obavijestila CIK, kao i Šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brusa Bertona (Bruce).

Očekujemo da na osnovu ovlaštenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa, ne dozvole ovu falsifikaciju izbornog rezultata i poduzmu zakonom određene mjere prema produženim rukama političkih manipulatora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.