OTKRIVAMO

Kako SDA kontrolira izborni proces i određuje pobjednike

Zastrašujuće je to da je vladajuća SDA model imenovanja svojih odanih kadrova u OIK implementirala u skoro svim općinama, i to preko svojih načelnika

Arhiv

S. MUHIĆ

12.10.2018

Elvir Resić (SDA) pomoćnik je načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića (SDA) i bivši SDA-ov direktor Televizije Sarajevo. Resić, koji slovi za vrlo odanog kadra SDA, u isto je vrijeme predsjednik Općinske izborne komisije (OIK) u Novom Gradu. Dakle, kao kadar vladajuće stranke, najodgovorniji je čovjek za provođenje izbora u najmnogoljudnijoj općini u BiH.  

Članica OIK-a, između ostalih, jeste i sekretar te općine Mersa Kustura, također iz SDA.

Tačnost rezultata

Činjenica je, dakle, da je SDA preko Resića, Kusture i ostalih članova Komisije u potpunosti kontrolirala izborni proces u ovoj općini. Stoga i ne čudi situacija u koju je BiH došla - da niko ne vjeruje u tačnost rezultata prošlonedjeljnih općih izbora, na kojima je Resićeva SDA dobila najviše glasova.

Zastrašujuće je, naime, i simptomatično to da je vladajuća stranka model imenovanja svojih kadrova u OIK implementirala u skoro svim općinama, i to preko svojih načelnika.

Tako je u općini Hadžići predsjednik OIK-a Enes Kazić (SDA), nekadašnji pomoćnik načelnika Hamde Ejubovića (SDA) i direktor javnog preduzeća „Komunalac“.

Esad Velić (SDA) pomoćnik je načelnika Trnova Ibre Berila (SDA). U isto vrijeme, Velić je, kao predsjednik OIK-a, glavni operativac za provođenje izbora u trnovskoj općini.

Načelnik općine Donji Vakuf je Huso Sušić (SDA), predsjednica tamošnjeg OIK-a je njegova sekretarica Hamida Ašiš, a jedan od članova je Sadik Hodžić, također član načelnikove administracije. Budući da donjovakufski OIK ima tri člana, Ašiš i Hodžić su u većini i rade kako žele.

U Jajcu je član OIK-a Ramo Mecavica, kadar SDA i član administracije načelnika Edina Hozana (SDA).

Pomoćnik vogošćanskog načelnika Edina Smajića (SDA) Nermin Hajro član je OIK-a u toj općini, dok je predsjednica Komisije Selma Zunđa, također kadar SDA, i članica upravljačkih tijela nekoliko sarajevskih javnih preduzeća.

U sarajevskom Centru, član OIK-a je Maja Hadžihalilović, bivša savjetnica, a sadašnja šefica Stručne službe gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake (SDA). Član je i Naser Čopelj iz SDA, kao i Adil Katica, pomoćnik načelnika Nedžada Ajnadžića (SDA) za lokalnu samoupravu.


Ilijaš i Ilidža

Predsjednik OIK-a u Ilijašu je Velid Fazlić, stručni savjetnik u Općini Ilijaš, na čijem je čelu načelnik Akif Fazlić (SDA). Na Ilidži je predsjednik OIK-a Dino Mulaosmanović iz SDA i sekretar ilidžanske Četvrte gimnazije.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ i bivši član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić, komentirajući ove činjenice, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da bi izmjenama Izbornog zakona BiH trebalo bolje regulirati ovu oblast.

- Nije u redu da članovi općinskih izbornih komisija budu u politici. Ali, nažalost, njih biraju općinska vijeća, pa tako stranke biraju svoje ljude. Često se krši i Izborni zakon, koji je što prije potrebno mijenjati, kako se ne bi došlo u situaciju koju imamo nakon ovih izbora. Najbolje rješenje za sve manipulacije je da se u izborni proces uvedu nove tehnologije – rekao je Šehić.



Šehić: Stranke biraju svoje ljude

 Vladaju i u Bugojnu i Tešnju

Kanita Gredelj, uposlenica Općine Tešanj i članica administracija načelnika Suada Huskića (SDA), predsjednica je OIK-a u toj općini. U Bugojnu je predsjednik OIK-a Mirza Ibrahimović, član bugojanske Asocijacije mladih SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.