LIČNOST SEDMICE

Predsjednik u đavoljem kolu

S. NUMANOVIĆ

13.10.2018

Korupcija počinje od izbora, poručila je nedavno ugledna njemačka političarka i visoka funkcionerka najjače stranačke grupacije u Evropi, Evropske narodne partije (EPP), Doris Pak (Pack). Objasnila je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ kratkom analizom biračkog spiska i metodama izbornih manipulacija.


Lakonski odgovor


- Ništa to nije vrijedno pomena - lakonski će kasnije odgovoriti Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK).


Uredno će nabrojati sve što „nije vrijedno pomena“, a potom izraziti čuđenje otkud 250.000 praznih listića u okviru onih pola miliona koji su proglašeni nevažećim.


Bosna i Hercegovina jeste država apsurda. Ali je opet prevazišla sebe!


To da su izbori pokradeni najbrutalnije, nema sumnje.


Ali to da niko u CIK-u ne radi ništa suvislo prosto je nevjerovatno. Time pokazuju da stoje iza još jedne velike korupcionaške afere. Bešćutnost državne izborne komisije na čelu s Petrićem pokazuje da su se osigurali od krivičnog gonjenja.


Gazde iznad njih, za koje legaliziraju izbornu krađu, neće dati nikome da ih dirnu.


Petrić je, dakle, odlučio s đavolima tikve saditi.


On bi, kao pravnik, ako ništa drugo, trebao znati kakav je ishod te podle igre.


To što bi se neki od nas mogli nadati da će pravda kad–tad doći po svoje, naprosto je glupava iluzija!


Građani čija je volja izvrgnuta ruglu moraju pravdu uzeti u svoje ruke. Boriti se za nju kroz institucije sistema naprosto je bespotrebno, pa i opasno gubljenje vremena.


Ova zemlja je na raskrsnici – ili će šaptom pasti, ili će utonuti u haos uličnih protesta. Svi pokušaji da se kroz institucije sistema isti taj sistem popravi i vrati u normalni kolosijek odavno su propali.


Sjetimo se samo JMBG protesta, pa demonstracija u Sarajevu, građanskog bunta širom države... Ništa se nabolje nije promijenilo!


Preseljenje u Tužilaštvo


Umjesto da pravosuđe profunkcionira, ono je dodatno podjarmljeno stranačkoj stezi i sada su „pobjednici“ izbora dobili novu snagu da pometu iz institucija državnog aparata i ono malo profesionalaca.


Da drži imalo do sebe, svoje pozicije i pravne struke koju je izučio, Petrić bi kompletan CIK preselio u Tužilaštvo BiH, inicirao formiranje tima profesionalnih tužilaca, upregnuo SIPA-u i ostale agencije za provođenje zakona, počeo privoditi članove biračkih odbora, stranačke kandidate i predsjednike partija...


Umjesto toga, imamo „zaprepaštenje“ i konstatacije da „to nije vrijedno ni pomena“.


Pravnik iz Dervente


Iz oskudne biografije saznajemo da je Branko Petrić rođen u Derventi 1959. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, da se vratio u rodni grad i „napredovao“, kako je naglašeno, do sekretara općine.


Onda se katapultirao u Vladu entiteta RS, pa odjezdio na ambasadorsku poziciju.


- Na 58. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 29. 09. 2011. godine povjeren mu je novi mandat predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine – stoji na službenoj stranici CIK-a.


Ovo znači da mu je mandat istekao?


Ili da čak ni ovdje nisu ažurni. Jer „nije vrijedno ni pomena“.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.