DIPLOMATIJA

Nermina Kapetanović ambasadorica u Ženevi

Ona je imenovana na prijedlog Bakira Izetbegovića, odlazećeg člana Predsjedništva BiH

Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

13.10.2018

Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u protekle četiri godine, dobila je mjesto ambasadorice u Misiji BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, saznaje "Dnevni avaz".

Nju je nedavno imenovao odlazeći saziv Predsjedništva BiH na prijedlog predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića.

Ovo imenovanje bilo je u sferi tajne, jer se Izetbegović svim silama trudio da ostane tako da ne bi izazvao dodatne nesuglasice u SDA. Kako saznajemo, na ovoj funkciji vidjeli su se i neki drugi članovi ove partije.

Imenovanjem je razjašnjeno i zašto Kapetanović, koja je protekla dva mandata provela u Parlamentu BiH, nije bila među kandidatima na izborima.

Novi saziv Predsjedništva BiH dočekat će obaveza imenovanja novog šefa Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu. Do juna je na toj funkciji bila Lidija Topić.

Sada bi šef Misije trebao biti Bošnjak. Iako je Izetbegović u paketu s Kapetanović mogao nedavno predložiti kandidata i za tu funkciju, to nije učinio.

S obzirom na to da je Izetbegovića naslijedio Šefik Džaferović, koji je ranije najavio da će provoditi njegovu politiku, a time i želje, to neće biti nikakav problem. 

Inače, time što su pozicije podijelili svojim stranačkim kadrovima pred sami kraj mandata, članovi kolektivnog šefa države nastavili su dugogodišnju tradiciju da se o stvarima od interesa za državu rijetko kad mogu dogovoriti, ali kada je u pitanju raspodjela fotelja, tu uvijek imaju konsenzus.

Kako saznaje "Avaz", na istoj sjednici kada je imenovana Kapetanović, Predsjedništvo je donijelo odluku da s pozicije šefice Misije BiH pri UN-u u Ženevi razriješi Luciju Ljubić-Lepinu, inače kćerku Bože Ljubića, i da je pošalje na novu diplomatsku destinaciju.

Ovaj put je Ljubić-Lepina dobila šefovsko mjesto u Misiji BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, na kojem je bio Predrag Grgić. Kako saznajemo, ona se već angažirala na traženju stana u Strazburu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.