ROKOVI Kakve su posljedice nezasjedanja Parlamenta do srijede

FBiH gubi cijelu godinu za početak gradnje Bloka 7?

Sve što je ispregovarano s kineskim investitorom i partnerima vraća na početak

M.R.S.

Neophodan i hitan projekt


Parlament FBiH, prema svemu sudeći, neće do roka, koji istječe u srijedu, dati saglasnosti za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, čime ćemo izgubiti narednih godinu dana, jer se sve što je ispregovarano s kineskim investitorom i partnerima vraća na početak.

Uz to, gradnja Bloka 7, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1,4 milijarde KM,  neophodna je i hitna, jer je već ove godine smanjen broj radnih sati TE Tuzla.

Istakao je ovo Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

  • Džindić: Vrijeme istječe

    Džindić: Vrijeme istječe


U Parlamentu FBiH kažu da nema ni traga ni glasa predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Edinu Mušiću, na kojeg se čeka duže vrijeme da zakaže sjednicu kako bi bile usvojene potrebne saglasnosti za ovaj projekt. Dom naroda uradio je gro posla i ostalo mu je da da još jednu saglasnost, a Predstavnički dom nije uradio ništa.

- Svi ugovori „Elektroprivrede BiH“ počinju važiti kada Parlament da finalnu saglasnost. Ako sjednice ne bude, postaje upitno hoće li biti projekta i kada, jer vidimo da je pitanje i kada će se formirati nova vlast. Dva je puta u Kini ponavljana procedura i prošli put je rečeno da, ako se vrati treći put, onda idu na početni položaj, pregovara se ponovo i o onome što je ispregovarano. Jer, ono što je vezano uz osiguranje kredita, državnu kinesku agenciju, ide opet na njihovu vladu i parlament. To bi trajalo sigurno godinu - upozorio je Džindić.

NA VRH

Podijeli članak na