STAVOVI

Vlast bez SDA je historijska prilika za BiH

Prilika da se vrati povjerenje građana u demokratiju, kaže Kazaz

Latić, Fočo, Bajtal i Kazaz

Piše: E. Trako

15.10.2018

Formiranje vlasti bez Stranke demokratske akcije jedina je šansa i nada u povratak demokratije u BiH, složni su intelektualci u našoj zemlji, ali i građani. Činjenica da više od 75 posto birača nije glasalo za SDA te da je svoje povjerenje dalo drugim strankama, najbolji je pokazatelj da je vladajućem režimu došao kraj!

Režim je, upozoravaju intelektualci, uz izborni inžinjering, prijetnje političkim oponentima, zastrašivanja, došao do Pirove pobjede. Jer, čini se da niko neće sa SDA, a to potvrđuju i sporazumi stranaka, poput onoga koji su potpisali lideri četiri stranke Pokreta demokratske akcije, Stranke demokratske aktivnosti, Naroda i pravde te Nezavisnog bloka o zajedničkom nastupu i razgovorima o formiranju vlasti na svim nivoima. Isključeni su pregovori sa SDA.

Ozdravljenje države

Da postoje svi politički ralozi za formiranje široke koalicije bez SDA, smatra i Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar.

- Formiranje široke koalicije na antinacionalističkim, antikoruptivnim, antikriminalnim osnovama, pri čemu treba odmah naglasiti, ta koalicija je oko Socijaldemokratske partije sa punim pravom, može izbaciti SDA iz vlasti. To je prilika da se vrati povjerenje građana u demokratiju i da se preciznim i odgovornim načinom vladanja pokrenu procesi ozdravljenja BiH i potpunog urušavanja kojem je vodila SDA, skupa sa svojim partnerima Hrvatskom demokratskom zajednicom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata. Ta koalicija nipošto ne smije izigrati povjerenje građana, jer se ova historijska prilika ne propušta – potcrtao je Kazaz.

Salih Fočo, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, smatra da bi za BiH bio veliki iskorak kada bi stranke građanske provenijencije formirale vlast.

- Nacionalne stranke uspostavile su znak jednakosti između sebe i naroda. Taktički, one na tome dobivaju legalitet izbora i na neki način pokušavaju sebe predstaviti ne kao stranke nego kao pokrete i predstavnike naroda. To je bilo pogubno u proteklih 20 godina i, ukoliko bi sada stranke građanske provenijencije smogle snage da kažu da su spremne konstituirati vlast bez nacionalnih stranaka, onda bi to bila prekretnica u konstituciji BiH – kazao je Fočo.

Izbori su bili zločin i pokušaj ubijanja demokratije, a to je produkt grotla korupcije u kojem se nalazi BiH, naglašava Nedžad Latić, ugledni novinar i publicista.  

- Ovo je udar na Ženevsku konvenciju kao temeljni akt modernog, civiliziranog demokratskog svijeta. I tome su skloni populisti, kakvi danas, nažalost, haraju Evropom. Ja sam konsterniran indolentnim odnosom međunarodne zajednice, posebno zapadnih diplomata, da ovaj zločin ne kvalificiraju takvim i ne osude ga te da ne poduzmu aktivnosti koje bi sankcionirale počinioce. Ovdje niko ne može biti amnestiran od takvih sumnji, posebno akteri, a to su SDA i Centralna izborna komisija (CIK). Apsolutno je legitimno sumnjati da su ovo uradili iz koruptivnih pobuda. Novoformirani blok, koji me, iskreno, raduje i kojeg srčano podržavam, već je na neki način dao sankcije sa stavom “ni po kakvu cijenu sa SDA”, u ovom slučaju sa zločincima. Očekujem od lidera novog bloka da će već do lokalnih izbora uvjeriti građane da su poduzeli sve, pravno i operativno, da će zaštititi njihova prava slobode izbora – kazao je Latić

Evropsko dno

Esad Bajtal, politički analitičar, naglašava da su rezultati drugih stranaka pokazatelj da građani žele smjenu onih koji su državu doveli na evropsko dno u privrednom, ekonomskom, ali i moralnom planu.

- Nije Bogom dato da uvijek isti već 30 godina moraju ostajati na vlasti! Tim prije što su rezultati njihove vladavine porazni. Ovo je moralno propalo društvo zahvaljujući njima i njihovom načinu vladavine. Sasvim je legalno i legitimno da druge grupacije imaju pravo da se organiziraju i, ako imaju onu matematičku većinu, koja im je potrebna za formiranje vlasti, da to preuzmu na sebe. Imaju pravo, jer iza njih stoje građani. Što se tiče izbornog ciklusa, već nekoliko godina upozoravam da stvari nisu regularne. Naši izbori već poodavno nisu izbori, jer građani ne biraju. Ima jedna vojska glasača koja glasa po naredbi, po kumovsko-nepotističkim, partijskim, stranačkim i nestranačkim vezama - ističe Bajtal.

Čiji je CIK

- Destine hiljada mrtvih bilo je na listama. Stotine građana prijavile su izborne prevare, koje CIK ignorira, kao i liste mrtvih. Svi neutralni posmatrači prijavili su neregularnost izbora. Imamo skandale na biračkim mjestima, sve to CIK-u nije bilo dovoljno da poduzme nešto ozbiljno. Sve je prihvatio onako kako se pojavilo na papirima. U jednom demokratskom svijetu takve stvari ne mogu proći. Treba ispitati i pokazati čiji je CIK – riječi su prof. Bajtala.

Općenarodni protesti su lijek

- Ovdje su lijek demokratski procesi, općenarodni protesti, jer su izravno oni napadnuti. Drugi su političke stranke koje su zakinute –  naglasio je Latić.

Kazniti sve one koji su učestvovali u kriminalu

- Skoro je izvjesno da jedan od ključnih zadataka ozdravljenja države i njenog oslobađanja od hobotnice SDA jeste smjena svih općinskih izbornih komisija i zakonsko kažnjavanje svih onih koji su učestvovali u kriminalu. To je jedan od primarnih zadataka kako bi profunkcionirala sloboda i pojedinca i kolektiva u BiH – potcrtao je prof. Kazaz.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.