REAKCIJE

Nacionalističke stranke ipak su izgubile glasače

Kršenje Dejtona znači smjenu

Piše: S. N.

15.10.2018

Ako su izbori bili fer i transparentni, što ćemo tek utvrđivati, onda rezultati i nisu neko veliko iznenađenje. Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) dat će odgovor na pitanje koliko su izbori bili pošteni. Mene posebno raduje da su nacionalističke stranke ipak izgubile glasače, stav je nekadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch).  

Zanimljiv dvojac

U izjavi za “Dnevni avaz” Petrič je ocijenio da su do sada objavljeni rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH dali “mješovitu sliku”.

- Dodik je izabran, kao i Željko Komšić, što ne bi trebalo biti iznenađenje. Već taj dvojac stvorit će zanimljivu situaciju. Očekujem da međunarodna zajednica podsjeti sva tri člana Predsjedništva BiH na to šta piše u Dejtonskom sporazumu. U prošlosti je bilo kakvo kršenje Dejtona dovelo do smjene izabranog zvaničnika. Sjetite se samo Ante Jelavića. Vidjet ćemo kako će sada Dodik raditi, hoće li se ponašati kako bi se trebao ponašati izabrani zvaničnik ili će agitirati protiv države koju predstavlja. U takvoj situaciji, Dejton postaje vrlo relevantan – kaže on.

Navodi i da ostaje da se vidi kako će se ponašati međunarodna zajednica, posebno Ured visokog predstavnika (OHR).

- Sačekajmo da vidimo hoće li pokazati zube. Kad je BiH u pitanju, nada se nikad ne smije izgubiti – poručuje Petrič.

On smatra i da se Sjedinjene Američke Države neće previše angažirati u BiH. Oni su ovaj dio planete, smatra naš sagovornik, prepustili Evropljanima.

- Prosto, SAD se više ne žele angažirati u tako sićušnom dijelu univerzima, posebno još kad se uporede problemi na globalnoj sceni s kojima se moraju nositi.

Tako da će biti bitno da prijatelji BiH obnove podršku u Briselu i uvjere skeptični Berlin, Hag i Pariz da prestanu s ignoriranjem vaše zemlje i podrže brže integriranje cijelog regiona u EU, uključujući ne samo BiH nego i Kosovo – naveo je Petrič.

Suzbijanje Rusije

Brus Hičner (Bruce Hitchner), profesor na američkom Univerzitetu Tufts, vrlo pažljivo prati dešavanja nakon izbora. Ističe da mu je drago da se građani bude i ukazuju na izborne neregularnosti.

U izjavi za “Dnevni avaz” on naglašava i da se SAD moraju probuditi.

- Iako se Vašington ranije prilično isključio iz bh. dešavanja, mislim da je vrijeme da se ta pozicija napusti. Angažman SAD je nužan kako ne bismo doživjeli kolaps Dejtona, ali i da bismo suzbili petljanje Rusije i drugih autoritarnih režima u BiH – kaže on.

Dodaje i da međunarodna zajednica, posebno EU, ne može više računati samo na (oštre) izjave nego da mora sasvim konkretno djelovati.

Dva suprotna koncepta 

- Izborni rezultati jesu pomiješani. To se najbolje vidi iz činjenice da su u Predsjedništvu BiH Dodik i Komšić, dva potpuno suprotna koncepta BiH. Vidi se da glasači nisu jednostavno pošli za kandidatima svog naroda. Biti član Predsjedništva BiH nije isto kao biti poslanik ili premijer jednog od dva entiteta. Ako član Predsjedništva prekrši Dejton, suočava se s direktnim rizikom od smjene – kaže Hičner.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.