ODLUKE Sastanak u Luksemburgu

EU produžila prisustvo operacije EUFOR Althea u BiH

B92
15.10.2018 18:31

Foto: Agencije

Vijeće ministra vanjskih poslova EU potvrdilo je danas spremnost da nastavi izvršni vojni mandat operacije EUFOR Althea, kako bi podržao vlast Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja u zemlji.

Vijeće EU je na sastanku u Luksemburgu ponovilo posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Ministri EU naglasili su da se nakon izbora 7. oktobra očekuje od svih lidera u BiH da se konstruktivno angažiraju na formiranju vlasti na svim nivoima, a u interesu svih građana zemlje, prenosi B92.

Istovremeno, od vlasti u BiH se očekuje da daju prioritet poduzimanju reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU.

- U tom kontekstu, Vijeće pozdravlja stalno prisustvo operacije Althea, koja se u nastavku Strategijskog pregleda 2017. refokusirala na svoj osnovni mandat tako šda je zadržžala elemente izgradnje kapaciteta i obuke, za koje se smatra da su i dalje neophodne, i radi na ukidanju ostalih elementa koji više nisu relevantni.

U tom kontekstu, a u okviru cjelokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvoršni vojni mandat operacije Althea, pod obnovljenim mandatom UN-a, kako bi podržao vlast Bosne i Hercegovine da održži sigurno okruženje.

Vijeće EU očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda 2019. godine što će biti osnova za diskusiju sa državama članicama o zadacima i opcijama EUFOR-a za budućnost operacije, uzimajući u obzir potrebu da se podrži napredak Bosne i Hercegovine u njenom procesu integracije u EU, ali i sigurnosnu situaciju na terenu.

Vijeće napominje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

EU nastavlja podsticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrzaju svoje napore u rješavanju odlaganja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i drugih izvanrednih pitanja, zaključuje se u saopćenju Vijeća EU o BiH.

NA VRH