BIH

Vladin plan za spas "Aluminija"

Oko 900 radnika moglo bi ostati bez radnih mjesta

Arhiv

NAP

16.10.2018

"Aluminij" d.d. Mostar uspio je, manje od sat prije isteka roka, dogovoriti snabdijevanje tvornice električnom energijom za razdoblje od sljedećih sedam dana, kupivši tako bitno vrijeme za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH, saopćeno je iz ove kompanije.

Nezavisni operator sistema u BiH dao je ''Aluminiju'' rok od 24 sata, a jučer i rok od novih sedam da osigura finansijska sredstva za električnu energiju. U protivnom, "Aluminij" će isključiti s prijenosne mreže zbog 184 miliona KM duga ''Elektroprivredi HZHB''. Desi li se to, oko 900 radnika "Aluminija" ostat će bez radnih mjesta.

U Vladi je nedavno iza zatvorenih vrta održan sastanak čelnih ljudi ''Aluminija'', ''Elektroprivrede HZHB'' te dobavljača i kupaca "Aluminija". Tom prilikom zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije te Federalno ministarstvo finansija da razmotre mogućnosti osiguranja sredstava kod banaka za ''Aluminij'' u svrhu nabavke električne energije i sirovina neophodnih za proces proizvodnje u toj kompaniji.

Vladin plan je u narednim danima pokušati dogovoriti s bankama reprogram kredita na način da se rok za vraćanje kredita produži, dok bi se otplatne rate smanjile do te mjere da bitno ne opterećuju poslovanje "Aluminija", potvrđeno je Patriji nezvanično. 

Prema podacima iz te kompanije, ukupan dugo ''Aluminija'' je oko 350 miliona KM.

Jedna od Vladinih mjera za spas ''Aluminija'' je da ta kompanija dobije i povoljniju cijenu električne energije.

Istovremeno, upravi ''Aluminija'' je naloženo da aktivira sve mogućnosti uštede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.