SARAJEVO

Traje arbitraža pred štrajk upozorenja u Poreznoj upravi FBiH

Ukoliko se ne ispune zahtjevi, najavljen je i generalni štrajk

PU FBiH: Imaju četiri zahtjeva

M.R.S

16.10.2018

Postupak arbitraže, što je procedura propisana zakonom, malo je odgodio početak dvosatnog štrajka upozorenja zaposlenih u Poreznoj upravi FBiH, koji pak treba startati od ponedjeljka. Početak ovog štrajka najavljivan je nekoliko puta.

- Arbitraža traje ove sedmice. Poslije toga ide potpisivanje odluke o minimalnim uvjetima rada. Očekujem da od ponedjeljka počne štrajk upozorenja – rekao je danas Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Kurtović tvrdi da građani neće osjetiti štrajk upozorenja.

- Ako su u nekoj službi bila tri-četiri zaposlena, tokom štrajka upozorenja bit će jedan. Inspektori isto tako. Ako treba petero da ide na teren, ići će jedan – pojasnio je Kurtović.

Ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevima uposlenih u Poreznoj upravi, nakon mjesec dana štrajka upozorenja najavljen je i generalni štrajk.

Oni traže 30 posto veću plaću za sve, zatim da i njihovi inspektori imaju 30 posto dodatka na plaću umjesto 20 posto, traže popunu radnih mjesta, te više novca za isplate po presudama za razliku plaća po kolektivnom ugovoru. Kurtović je ranije rekao da su zaposleni u PU nezadovoljni i zbog uvjeta rada jer nemaju stolica, stolova, kompjutera, a u uredu na području općine Ključ nemaju ni wc.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.