IZBORI 2018.

BPS: Ako se izbori ne ponište, BiH će imati kriminalni sistem na sceni

Trenutni "rezultati" direktan su proizvod krađe i uništavanja glasačkih listića te kao takvi ostavljaju na vlasti ili u odličnoj poziciji one stranke koje su i provele izbornu pljačku

Halilović: Brojne nepravilnosti

Avaz.ba

17.10.2018

Povodom najteže izborne krađe koja se od 1996. do 2018. godine dogodila u Bosni i Hercegovini, Predsjedništvo BPS-a oglasilo se saopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

1. Održani izbori u Bosni i Hercegovini nisu bili nikakav "praznik demokratije", već običan festival organizirane pljačke pri kojem je poništeno više od 500.000 glasova, dok je oko 150.000 lažnih glasova ubačeno u izborni materijal i zamijenjeno stvarnim glasovima koji su uklonjeni iz izbornog materijala. "Izbori" u kojima se prekroji glasanje oko 750.000 glasača nisu izbori, već najniža vrta krađe, zbog čega tražimo poništavanje izbora u Federaciji BiH i raspisivanje novih izbora. Takozvano ponovno brojanje neće biti od pomoći jer su općinske izborne komisije već ukrale veliki broj mandata koji pripadaju kako BPS-u tako i drugim strankama.

2. Neuvođenje skenera za glasanje i videonadzora cijelog prostora za glasanje i brojanje glasova, čemu su se protive SDA, SNSD i HDZ, bila je najavljena izborna pljačka koja se oktobra 2018. godine tek provela. Princip krađe tekao je jednostavno: ko ima vlast u općini, ima i nad općinskom izbornom komisijom, a upravo u takvim općinama su se najviše krali i prepravljali rezultati izbora. Kako SDA, HDZ i SNSD imaju najveći broj općina u svojoj vlasti, jasno je da su ove tri stranke prekrojile izbornu volju građana u njihovu korist.

3. BPS-u su u noći pred glasanje i na sam dan glasanja smijenjeni SVI članovi biračkih odbora u Sarajevu, Tuzli, a dobar dio njih je na licu mjesta uklonjen u Zenici i Mostaru. Radilo se o sistematski pripremljenoj pljački, vrlo sinhronizirano provedenoj, čime je BPS-u ukradeni oko 15.000 glasova ili: četiri mandata u kantonalnim skupštinama, tri mandata u Parlamentu Federacije BiH i jedan mandat u Parlamentu BiH. Direktnu odgovornost za krađu BPS-ovih glasova i mandata snosi SDA.

4. Tragovi krađe glasova BPS-u najvidljiviji su u uništavanju više od 2.000 glasova za Državni, Federalni i kantonalni parlament samo u Novom Gradu u Sarajevu, gdje su glasovi, posebno našeg kandidata za Parlament BiH, uništavani "brzim" upisivanjem slova X, što je vidljivo po različitosti olovke i načinu uništavanja listića. Radi se o uzorku u samo jednoj općini, dok je slična situacija i u desetinama drugih općina u četiri kantona Federacije BiH.

5. Na 45 biračkih mjesta gdje su glasali naši nosioci lista i kandidati BPS-a u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, nakon "brojanja" glasova, BPS nema niti jedan glas, što je posebna slika bezočnosti krađe glasova koju je prema BPS-u provela struktura SDA, stranke kao rukovodeće u procesu sistematskog napada na BPS kao njihovog ideološkog i suštinskog protivnika na ključnim, a ne kozmetičkim pitanjima.

6. BPS traži ponavljanje izbora u Federaciji Bosne i Hercegovine. Trenutni "rezultati" direktan su proizvod krađe i uništavanja glasačkih listića te kao takvi ostavljaju na vlasti ili u odličnoj poziciji one stranke koje su i provele izbornu pljačku.

Ako se ovi izbore ne ponište, Bosna i Hercegovina dobit će oko 30 posto nelegalnih, krađom nastalih predstavnika zakonodavne vlasti, dva člana Predsjedništva BiH čiji su mandati ukradeni, što nadalje znači da ćemo zvanično imati kriminalni sistem na sceni, a to će Bosnu i Hercegovinu miljama udaljiti od napretka u svakom smislu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.