SUD BIH

Šišić i ostali: Za zločin u Rogatici ukupno 29 godina zatvora

Ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin počinjen u selu Kukavice, općina Rogatica

Sud BiH

BIRN

17.10.2018

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvoricu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ABiH) na ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin počinjen u selu Kukavice (općina Rogatica).

Muhamed Šišić osuđen je na osam godina zatvora, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po pet godina, a Emir Drakovac na 11 godina zatvora.

Vijeće je uzelo u obzir raniju jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora za Drakovca te mu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Vijeće je utvrdilo da su optuženi izvršili napad na civilnu kolonu 27. avgusta 1992. godine u selu Kukavice (općina Rogatica), prilikom čega je ubijen 21, a ranjeno 39 civila srpske nacionalnosti.

Prvostepenom presudom iz marta 2017. godine Muhamed i Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša su oslobođeni optužbe da su u avgustu 1992. učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, kojom prilikom je ubijen i ranjen veći broj civila, a neki su preminuli od zadobivenih povreda, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i odredilo novo suđenje.

S druge strane, potvrđen je dio prvostepene presude kojom je Drakovac osuđen na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima (Rogatica) te mučenju zarobljenog pripadnika VRS-a u Zebinoj šumi (općina Foča).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.