„AVAZ“ SAZNAJE

Počinju razgovori o formiranju vlasti bez SDA

Već sutra će za pregovarački sto sjesti delegacije SDP-a i Naše stranke

Nikšić: Prvo razgovori s lijevo orijentiranim strankama; Kojović: Zainteresirani za koaliranje

Piše: K. KEŠMER

17.10.2018

Hoće li SDP uspjeti formirati parlamentarnu većinu u skupštinama kantona, a samim tim i vlast bez SDA, moglo bi se već sutra znati, za kada je zakazan prvi stranački razgovor potencijalnih koalicionih partnera, saznaje „Dnevni avaz“.   

Upućen poziv

Cijela operacija formiranja vlasti u kojoj neće učestvovati SDA, trebala bi krenuti iz Kantona Sarajevo, a kako nam je potvrđeno iz nekoliko izvora, sutra će za sto sjesti delegacije SDP-a i Naše stranke.

Namjera SDP-a jeste da prvo razgovore obavi sa „srodnim“ strankama, odnosno lijevo orijentiranim. Nakon toga pozivi za pregovore bit će upućeni i ostalim strankama.

Tako će nakon Naše stranke poziv dobiti i Demokratska fronta, iako je teško vjerovati da će ova stranka pristati da participira u vlasti, ali je otvorena mogućnost da takvu Vladu KS zastupnici ove stranke podrže u Skupštini.

Osim ovih zvaničnih, kako saznajemo, već su se desili određeni neformalni razgovori, prije svega na relaciji Narod i pravda - Naša stranka, odnosno predsjednika Elmedina Konakovića i Predraga Kojovića.

Obojica su izuzetno zainteresirana za koaliranje sa SDP-om, ali i drugim strankama, osim sa SDA. Formiranje takvog bloka trebalo bi krenuti iz Kantona Sarajevo, nakon čega će isti scenarij biti prepisan u druge kantone.

Ugovor u Zenici

Da je takvo nešto izuzetno moguće, postalo je jasno nakon što su prošle sedmice ugovor o saradnji u Zenici potpisale četiri stranke: Nezavisni blok, Narod i pravda, A-SDA i PDA.

Ove četiri stranke usaglasile su saradnju te najavile koaliranje s drugim strankama, a sve kako bi se, gdje je god to moguće, vlast pravila bez SDA.  

Ispipavanje terena

Sastanak koji će biti održan sutra tek je početak i ispipavanje terena. Iduće sedmice, kako nam je rečeno, počet će širi i detaljni razgovori, na kojima bi trebalo definirati i detalje i principe na kojima bi eventualna koalicija funkcionirala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.