BIH

Šatorović jedini kandidat za predsjednika Sindikata BiH

Sjednici će prisustvovati oko 100 delegata

Selvedin Šatorović. Arhiv

A. Nu.

19.10.2018

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, nakon više od osam godina, dobit će novog predsjednika. Vanredni 14. kongres održat će se nedjelju u Zenici, a jedini kandidat je Selvedin Šatorović, dosadašnji potpredsjednik SSSBiH.   

Kako je za „Avaz“ potvrdio Ismet Bajramović, aktuleni predsjednik SSSBiH, ovakva odluka uslijedila je na zahtjev većine članova Glavnog odbora Saveza. Navodi da sjednica 14. kongresa koja je u februaru ove godine prekinuta zbog nedostatka kvoruma neće biti nastavljena, nego se, kako kaže, saziva vanredni Kongres.  

Saznajemo da će sjednici prisustvovati oko 100 delegata. Inače, Kongres može raditi i odlučivati ukoliko dođe njih 68. 

- Prije dva dana poslalo sam pozivnicu za sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora, koje su održane u četvrtak, a jedina tačka dnevnog reda bila je aktuelna situacija u Savezu i prevazilaženje iste. Pozivu se nisu odazvali mnogi koji su do sada sporili ulogu Saveza, no, mi smo imali kvorum za rad i odlučivanje. Išli smo odmah ka tome da se ide što prije u izbor novog predsjednika – kaže Bajramović.  

Navodi da su sve odluke prihvaćene te da nema nikakve prepreke da se sutra u Zenici izabere novo rukovodstvo. 

- Predsjedništvo je predložilo da Glavni odbor donese odluku o vanrednom 14. kongresu, mjestu i vremenu održavanja. Na Kongresu, iako je vanredni, imat ćemo raspravu o izvještaju o radu, birat ćemo statutarni i Nadzorni odbor, predsjednika, a doći će i do promjene Statuta – pojašnjava Bajramović.  

Navodi da je Šatorović najbolje rješenje za radnike, njih 180.000 u Federaciji, kao i u BiH. Ističe da je siguran da ovaj put neće biti problema.

Podsjećamo, na prošlom prekinutom Kongresu Šatorovićev protukandidat je bio Redžo Kurić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sindikata šumarstva, a koji je bio Vladin favorit. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.