UPOZORENJA

BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu nema agenta

Isplatiti plate i obaveze

Arhiv

Srna

23.10.2018

Članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Monika Mijić tvrdi da BiH nema agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, napominjući da Belma Skalonjić i Sandra Malešić nelegalno obavljaju tu dužnost.  

Ona je u izjavi Srni rekla da Vijeće ministara nije informirano o presudi Suda BiH od 20. juna, kojom je poništeno rješenje o imenovanju agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.  

Mijić je pojasnila da Ministarstvo za ljudska prava, kao i Skalonjić i Malešić, nisu informirali Vijeće ministara o presudi Suda BiH.  

Ona je naglasila da njih dvije rade bez rješenja o imenovanju te da, pojavljujući se kao zastupnici, čine krivično djelo lažnog predstavljanja i neizvršenja presude Suda BiH.

- One primaju plaću bez pravnog osnova - upozorila je članica VSTS-a.  

Mijić, koja je u od 2006. do 2016. godine bila na funkciji agenta BiH pred ovim sudom u Strazburu, rekla je da se žalila Odboru za žalbe Državne službe BiH ukazujući da Skalonjić i Malešić ne ispunjavaju uvjete za pociziju agenta i pomoćnika agenta Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.

  - Međutim, ti prigovori su odbijeni, a Agencija za državnu službu ih je imenovala, iako ne ispunjavaju uvjete - rekla je Mijić. 

Ona je napomenula da je Sud BiH donio i pravosnažnu presudu u njenu korist, kojom je obavezao Ministarstvo za ljudska prava obavezno da isplati plate i doprinose.  

Mijić ističe da je Odbor za žalbe Agencija za državnu službu BiH nakon presude Suda BiH skinulo s liste uspješnih kandidata Belmu Skalonić i Sandru Malešić, te poništio konkurs.  

Članica VSTV-a Monika Mijić, koja je najzaslužnija za uspostavljanje kancelarije agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, tvrdi i da je bila žrtva mobinga.  

- Na nezakonit i najgrublji mogući način izbačena sam s radnog mjesta. Međutim, ni presude Suda BiH se ne poštuju, što samo po sebi predstavlja krivično djelo. Teško je komentirati ovakvu privatizaciju zemlje - rekla je Mijić.  

Ona je ukazala da je veliki problem i to što Evropski sud za ljudska prava nije obaviješten da je Sud BiH poništio rješenje o imenovanju agenta i zamjenika agenta te što, pravno gledano, BiH nije zastupljena pred ovom pravosudnom institucijom u Strazburu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.