GODIŠNJICE

Dunović: Napraviti spomenik stradalima na Kazanima

Da bismo skinuli tu hipoteku s časne odbrane Sarajeva i pripadnika Armije, neophodno je da se javnost „odredi“ prema zločinima

FENA

Piše: A. Nu.

25.10.2018

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović obišao je danas lokalitet Kazani, na obroncima Trebevića, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama stradalima na tom lokalitetu prije 25 godine.

- Prošlo je 25 godina od zločina. Apeliram na Grad Sarajevo da se izgradi spomen-obilježje, za što su izdvojena sredstva iz Kabineta potpredsjednika FBiH još u prethodnom sazivu – kazao je Dunović.

Ukazao je da je veoma važno za građane Sarajeva da se napravi spomen-obilježje na Kazanima ističući da se na tom lokalitetu desio ratni zločin, napominjući da to ni u kom slučaju nije bila politika ni Sarajeva ni Armije Republike BiH.

- Da bismo skinuli tu hipoteku s časne odbrane Sarajeva i pripadnika Armije, neophodno je da se javnost „odredi“ prema zločinima na Kazanima i da konačno naprave spomenik na ovom mjestu - zaključio je Dunović.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je, povodom godišnjice stradanja na Kazanima, saopćilo da već nekoliko godina od sarajevskih vlasti traži "izgradnju trajnog memorijala žrtvama ovog ratnog zločina".

UDIK u saopćenju navodi da spomenik civilnim žrtvama zločina na Kazanima treba biti u centru grada Sarajeva, kao opomena da se takav zločin nikome i nikada ne smije dogoditi.

- Samo se na ovaj način Sarajevo može odužiti nevinim žrtvama ovog ratnog zločina i tako skinuti ljagu sa svoga imena u vrijeme opsade grada. Smatramo da će građani biti dovoljno upoznati onog momenta kada žrtve dobiju stalni memorijal u glavnom gradu BiH – saopćeno je iz UDIK-a.

Podsjetimo, prema raspoloživim informacijama, dosad nije utvrđen tačan broj Sarajlija ubijenih na Kazanima, a u međuvremenu su na ovom lokalitetu ekshumirani posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identificirano. To su Sanja Vuk, Zoran Vučurović, Milena Drašković, Dušan Jovanović, Radoslav Komljenac, Marina Komljenac, Vasil Lavriv, Ana Lavriv, Zoran Muminagić, Ergin Nikolić, Branislav Radosavljević, Predrag Šalipur, Katarina Šalipur, Božidar Šljivić i Olga Šćiban.

Za zločine na Kazanima odgovornim se smatraju Mušan Topalović Caco i pripadnici njegove Desete brdske brigade. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.