VREMENSKA PROGNOZA

BiH prijeti nevrijeme, očekuju se orkanski vjetar, na Jadranu valovi i do šest metara

U Hrvatskoj upaljen crveni meteolarm

Avaz.ba

28.10.2018

Federalni hidrometerološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnijih padavina i jakih udara vjetra južnog smjera.

Obilnije padavine u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne. Jaki udari juga u većem dijelu zemlje, osim dijela sjevera i sjeveroistoka Bosne.

Jaki udari juga i obilnija kiša mogući su do utorka, navodi se u saopćenju.

Jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne od sredine nedjelje do sredine ponedjeljka i od ranih jutarnjih sati u utorak do sredine dana.

Prognozirana količina padavina je većinom između 40 i 80 litara po metru kvadratnom. U planinskim područjima i do 120 litara. Jaki udari vjetra južnog smjera se očekuju sve do utorka,

Udari juga većinom između 45 i 65 kilometara na sat. U noći sa ponedjeljka na utorak mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 kilometara na sat. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se udari juga veći od 45 kilometara na sat.

I u regionu se najavljuje veliko nevrijeme.

Zbog obilnih kiša i olujnog juga koji se u nedjelju očekuje u većem dijelu Jadrana, na snazi je crveni meteoalarm dok je za ostale dijelove Hrvatske upaljen žuti alarm. Najgore će, prema prognozama, biti u Istri, gdje je danas jugo jačao te je u Labinu izmjeren udar juga od 96 kilometara na sat.

U Istri se sutra očekuju olujni udari juga, a kako navodi državna meteorološka služba srednja brzina vjetra iznosit će do 90 kilometara na sat, a najjači udar bit će iznad te brzine. Udari juga na moru mogli bi tako u ponedjeljak biti do 130 kilometara na sat, a talasi će dostizati visinu od čak šest metara.

Također, očekuje se i obilna kiša, ponegdje i više od 100 litara po kvadratnom metru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.