IZBORI 2018.

Damir Arnaut probudio Centralnu izbornu komisiju

Zvao sam člana CIK-a Arnautovića i on se zaista izvinio zbog ovog “propusta i sramote”, te je intervenirao da neko dođe

E. MASLO

28.10.2018

Damir Arnaut, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, pokušao je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BIH jutros predati žalbu na odbijene zahtjeve za ponovno brojanje glasova, no u CIK-u nije zatekao nikoga kome bi predao žalbu, iako je u Komisiji danas radni dan, o čemu postoji i pisani trag.


Arnaut je u izjavi za „Avaz“ kazao da je CIK isti dan kad mu je SBB podnio pet zahtjeva za ponovno brojanje svih pet i odbio.

- I to s obrazloženjem da SBB svoje navode “nije dokazao van svake razumne sumnje”, što je standard u krivičnom pravu i nepoznat u izbornom zakonodavstvu. Takve greške pokazuju koliko su žurili da odbiju sve zahtjeve za ponovno brojanje, a s istim ciljem usvojili su zaključak da je nedjelja “radni dan u CIK-u”, no kada sam jutros došao da predam žalbu, u CIK-u nije bilo nikoga - kazao je Arnaut.

Arnaut je pojasnio da je čak zvao Suada Arnautovića, člana CIK-a, koji je intervenirao da neko od uposlenika CIK-a dođe na posao, a koji su se pojavili tek oko 9.25 sati.

- Zvao sam člana CIK-a Arnautovića i on se zaista izvinio zbog ovog “propusta i sramote”, te je intervenirao da neko dođe. No, službenici su počeli pristizati tek oko 9.25 sati. Da nam je danas bio rok u 9.06 sati, kao za jednu jučerašnju žalbu, propustili bismo rok za žalbu zbog ovog nemara i javašluka. No, to je slika CIK-a BiH - kazao je Arnaut.

Pokušali smo kontaktirati i Branka Petrića, predsjednika CIK-a, kako bi prokomentirao ovo, ali nije odgovarao na naše pozive.

Podsjećamo, nakon utvrđenih rezultata općih izbora od 7. oktobra, počeo je teći trodnevni rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova koji je istekao u četvrtak, a sada teče žalbeni rok na odluke CIK-a po tim zahtjevima.

Izuzev odluka o ponovnom brojanju glasova unutar stranačkih lista ili po kandidatima, CIK nije prihvatio nijedan zahtjev za ponovno brojanje galsova u nekoj izbornoj jedinici, odnosno na biračkom mjestu, gdje bi glasovi bili brojani ponovno za sve stranke, odnosno kandidate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.