BANJA LUKA Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH

Kovačević: Još samo dva mjeseca za registraciju elektronskih prijava PDV-a

Pozivaju još jednom sve obveznike koji još nisu, da što prije izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju

Piše: Fena

Foto: Fena


Ostala su još samo dva mjeseca roka u kojem svi porezni obaveznici u Bosni i Hercegovini trebaju izvršiti registraciju za elektronsku komunikaciju s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), jer će podnošenje prijava za PDV i akcize od januara 2019. godine biti moguće izvršiti isključivo elektronskim putem.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević u razgovoru za Fenu potvrđuje da su, od početka oktobra ove godine, porezni obaveznici počeli u značajnijem broju podnositi zahtjeve za registraciju za elektronsku komunikaciju sa UIO.

- Na početku ovog mjeseca ukupno su bila 12.253 registrirana obaveznika, a trenutno ih je 18.503. Osim toga, imamo još više od pet hiljada podnesenih zahtjeva za registraciju. Međutim, da bi registracija bila završena, ti obaveznici moraju još dostaviti potpisane i ovjerene izjave o prihvatanju uvjeta za elektronsku komunikaciju sa UIO nadležnom regionalnom centru Uprave – pojasnio je Kovačević.

Također, još postoji određeni broj obvaeznika koji su u prethodnom periodu promijenili podatke kao što su adresa, ovlašteno lice i slično, a o tome nisu obavijestili UIO. Zato se u ovom trenutku ne poklapaju njihovi podaci s podacima u Jedinstvenom registru Uprave i oni ne mogu završiti registraciju za e-PDV dok ne izvrše izmjenu podataka u sistemu.

- Zato pozivamo sve obaveznike da što prije izmijene podatke, jer je to ujedno i njihova zakonska obaveza da u roku od osam dana od izmjene podataka o tome obavijeste UIO, te da nakon toga odmah podnesu zahtjev za registraciju za elektronsku komunikaciju s Upravom – naglašava Kovačević.

Obaveznici, koji ne izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, neće biti u mogućnosti da podnesu svoje prijave od januara 2019. godine.

- To konkretno znači da takvi obaveznici neće moći podnijeti svoje januarske prijave za 2019. godinu, što znači da će biti u prekršaju. Za takve obveznike UIO će morati uraditi razrez porezne obaveze po službenoj dužnosti, na taj iznos će biti obračunat naknadni teret prinude u iznosu od pet posto i zatezne kamate u iznosu od 0,04 posto svakog dana zakašnjenja – naglasio je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH u razgovoru za Fenu.

Upravi svakako nije cilj da obaveznicima nameće obavezu i naplaćuje iznose naknadnog tereta prinude i kamate, i zato, kako je dodao, pozivaju još jednom sve obaveznike koji još nisu, da što prije izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju sa UIO.

NA VRH