ALARMANTNO

Kompanije državi dužne više od pola milijarde maraka!

Najveći dužnik GRAS sa 22 miliona KM, odmah iza njega “Bosmal” - Masa je firmi koje varaju državu tako što se preregistriraju, kaže Rička

Tačan dug za PDV i akcize iznosi 549.102.317,00 KM. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

10.8.2020

Kompanije za PDV i akcize državi na kraju jula 2020. godine duguju više od pola milijarde maraka, potvrdio je za “Avaz” portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Tačan dug iznosi 549.102.317,00 KM, dok je stanje duga u istom periodu lani bilo 588.397.398,90 KM.


Neizmirene obaveze

Uprava za indirektno oporezivanje objavila je ažurirani spisak dužnika, a na njemu je više od 2.400 kompanija. Iz UIO pojašnjavaju kako je stvarni broj znatno duži, jer se objavljuju one kompanije koje su dužne više od 25.000 KM. 

Na prvom mjestu dužnika je KJKP GRAS, koji duguje više od 22 miliona KM, što i nije iznenađenje, s obzirom na to u kakvom se stanju nalazi ovo sarajevsko javno preduzeće. Na drugom mjestu nalazi se “Bosmal” iz Sarajeva, čiji je dug veći od devet miliona KM.

- Usljed neizmirenja obaveze pokreće se postupak prinudne naplate. Prema podacima UIO, od ukupnog iznosa koji je otišao u postupak prinudne naplate Uprava je do sada uspjela prinudno naplatiti oko 68 posto dugovanja, što je značajan iznos – pojasnio je Kovačević.

Ekonomski stručnjak Željko Rička za “Avaz” objašnjava kako ovo predstavlja veliki problem za BiH.

Rička: Veliki problem za BiH. Arhiv

- U zakonu postoji odredba da kada kompanija izgubi preduvjete za osnivanje, to je naprimjer polog od 50.000 KM za dionička društva, država bi je trebala automatski ugasiti. Međutim, kod nas se to ne radi, a kompanije to koriste. Niko ne sprečava one koji su imali dugovanja da formiraju nove kompanije i tako izbjegnu plaćanje duga – pojašnjava Rička. 


Postoji odredba

Država, navodi on, mora imati dokaze da ju je kompanija prevarila i da to dokaže na sudu. 

- Ogroman je to problem i masa je takvih kompanija u BiH koje varaju državu na taj način – naglasio je Rička.

Inspektori s dugim cijevima

- Bilo nam je čudno gledati američke filmove u kojima porezni inspektori na zadatke idu s dugim cijevima. Pa smo se čudili što je i kod nas u zakonu uvedena mogućnost da porezni inspektori nose duge cijevi, a ništa nije slučajno. Država stalno zbog poreza vodi bitku s prevarantima – istakao je Rička. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.