CIKBIH

Kako je Miomirki Melank dodijeljen kompenzacijski mandat, a ona nije na kompenzacijskoj listi

Ovaj slučaj posljednji je u nizu koji podgrijava sumnje u regularnost izbornog procesa u BiH koji danima prate priče o izbornoj,ali i postizbornoj krađi

CIKBiH:Nejasna raspodjela mandata

S.DEGIRMENDŽIĆ

30.10.2018


Najnoviji skandal u režiji Centralne izborne komisije BiH desio se na popuni poslaničkih mjesta u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, za koji je utvrđeno da strukturom nakon izbora 7. oktobra ne zadovoljava ustavnu odredbu prema kojoj u tom domu moraju biti izabrana i najmanje četiri poslanika iz reda srpskog naroda.  

Naime, nakon direktnih izbora utvrđeno je da među 98 poslanika ima samo jedan Srbin i da tri nedostaju. To je CIK objavio i u svojoj odluci od 22. oktobra ove godine, gdje je jasno rečeno da u Predstavničkom domu nedostaju tri poslanika iz reda srpskog naroda.

Međutim, CIK je sinoć nakon ponovljenog brojanja glasova na određenim biračkim mjestima, objavio odluku u kojoj piše da je jedan nedostajući poslanik iz reda srpskog naroda imenovan s redovne liste Naše stranke i da je riječ o Miomirki Melank.  

Navodi se i da Naša stranka nije imala na kompenzacionoj listi kandidata iz reda srpskog naroda, te da je Melank izabrana s redovne liste Naše stranke!

Ovakva odluka nije u skladu s članom 10. 6 Izbornog zakona BiH, koji jasno propisuje da se nedostajući poslanici iz reda jednog od konstitutivnih naroda imenuju s kompenzacijskih lista.

- Ukoliko svaki od konstitutivnih naroda ne osvoji minimalan broj od četiri mandata, naknadni kompenzacijski mandat se dodjeljuje kandidatu relevantnog naroda sa kompenzacijske liste političke stranke ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova i koja na listi ima još kvalificiranih kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda.

 Ukoliko politička stranka ili koalicija na svojoj kompenzacijskoj listi nema dovoljno kvalificiranih kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda da popuni mjesta koja su joj dodijeljena, mandat

se prenosi na listu stranke ili koalicije koja je osvojila naveći broj glasova i koja ima još takvih kandidata na svojoj kompenzacijskoj listi. Ukoliko na bilo kojoj kompenzacijskoj listi nema kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda, mjesto se prenosi na listu stranke ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova i koja ima još takvih kandidata na drugoj listi, u skladu sa članom 9.8 stav  ovog Zakona- navodi se između ostalog u Izbornom zakonu BiH. 

Na ovu odluku žalbu su već najavili iz SDP-a, jer kažu d aide na štetu te stranke i gdje tvrde da im CIK „krade mandate“.






Faksimil kompenzacijske liste Naše stranke:Melank nije na spisku

S druge strane,skandalozno je i to da se CIK u odluci o dodjeli mandata Melank pozvao na svoju odluku od 22. oktobra, te su naveli da su tada konstatirali da „nedostaju dva poslanika iz reda sprkog naroda“, što nije tačno. U toj odluci od prije osam dana CIK je jasno naveo da nedostaju tri poslanika iz reda srpskog naroda.

Faksimil sinoćnje odluke CIK-a: Navode da su 22. oktobra utvrdili da nedostaju dva poslanika iz reda srpskog naroda

Faksimil odluke CIK-a od 22. oktobra: Jasno piše da nedostaju tri poslanika iz reda Srba

Također, na naš sinoćnji upit o tome –koliko u stvari nedostaje poslanika iz reda srpskog naroda u CIK-u su kazali da je nakon ponovnog brojanja glasova na određenim biračkim mjestima došlo do promjena u utvrđenim rezultatima izbora i do potpune popune Predstavničkog doma FBiH u skladu s Ustavom FBiH, jer se dodjelom novih mandata popunila nedostajuća kvota Srba.

Danas smo uputili CIK-u i pismeni upit o tome, koje stranke su dobile kompenzacijske mandate zbog popune Doma u skladu s Ustavom FBiH, te kako pojašnjavaju dodjelu mandata Miomirki Melank koja se uošte ne nalazi na kompenzacionoj listi. 

Također, pitali smo koje su to ostale stranke dobile kompenzacione mandate zbog popune nedostajućih poslanika iz reda srpskog naroda.

Odgovore još uvijek čekamo. U međuvremenu, ovaj slučaj posljednji je u nizu koji podgrijava sumnje u regularnost izbornog procesa u BiH koji danima prate priče o izbornoj,ali i postizbornoj krađi .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.