NAKON OSTAVKE PAVLOVIĆA

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora 12. decembra

Dalibor Pavlović je ostavku na tu funkciju podnio 11. oktobra

Pavlović: Podnio ostavku. Arhiv

L. S. / Srna

18.10.2021

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora bit će održani 12. decembra, odlučila je danas Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Odluka o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora donesena je nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.


Prijave do 22. oktobra

U skladu s Izbornim zakonom BiH, grad Prijedor dužan je za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnika osigurati 65.000 KM u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno najkasnije do 2. novembra, i novac uplatiti na Jedinstveni račun trezora BiH.

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnose se CIK-u do petka, 22. oktobra, do 16 sati.

Rok za registraciju novih birača koji glasaju putem pošte ističe 7. novembra u ponoć, a izborna kampanja počinje 15 dana prije dana izbora, odnosno od 27. novembra.


CIKBiH: Rok za registraciju novih birača koji glasaju putem pošte ističe 7. novembra. Arhiv

Krajnji rok za prijem glasačkog materijala za glasače putem pošte je 10 dana od dana održavanja izbora, odnosno zaključno sa 22. decembrom, sa otiskom pečata pošte zemlje/bar koda sa datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora.

Ostali rokovi, takođe, su propisani Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora koje će javnosti biti dostupno na internet stranici CIK-a.


Uplata takse za učešće

U skladu sa Pravilnikom o sprovođenju izbora političke stranke i nezavisni kandidati koji su ovjereni na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, niti uplatiti taksu za učešće na prijevremenim izborima.

Političke stranke koje nisu bile ovjerene za učešće na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora, a bile su ovjerene za Skupštinu grada, nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, ali su obavezne izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima, navodi se u saopštenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.