SARAJEVO

Prijem povodom 100. godišnjice osnivanja prve Čehoslovačke Republike

Fena

30.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ambasadori Češke Republike Jakub Skalnik i Slovačke Republike Martin Kačo, koji obavljaju dužnosti u Bosni Hercegovini, bili su domaćini prijema povodom 100. godišnjice osnivanja prve Čehoslovačke Republike, koji je održan večeras u Sarajevu.

Ambasador Skalnik je u pozdravnom govoru podsjetio goste da je nezavisnost Čehoslovačke bila proglašena 28. oktobra 1918. godine u Pragu te da su dva dana nakon toga slovački politički lideri izrazili volju da se priključe Češkoj u formiranju nove zemlje.

Tokom postojanja Čehoslovačke Republike, naglasio je, bilo je nekoliko dramatičnih i tragičnih historijskih događaja koji su gotovo uništili zemlju, ali da je uprkos svemu Čehoslovačka preživjela sve izazove i ponovo se pridružila demokratskoj Evropi 1989. godine.

- Raspad Čehoslovačke 1. januara 1993. godine bio je miran proces. To nije bilo kraj našeg prijateljstva, jer su Slovačka i Češka ostali izuzetni susjedi - zaključio je ambasador Skalnik.

Ambasador Kačo naglasio je da je 100 godina dobar razlog da se zajedno prisjete zajedničke historije.

- Sjećanje na 75 godina zajedničke historije ne bi bilo potpuno bez jedinstvenog završetka, jer su se naši narodi odvojili 1993. kako bi se ponovo ujedinili pod 'kišobranima' Evropske unije i NATO-a - poručio je.

Izrazio je zadovoljstvo što obje zemlje pripadaju evropskoj porodici iz koje su bili samo privremeno izuzeti te zaključio da su snažne pristalice proširenja.

Prijemu je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog, političkog i kulturnog života u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.