INICIJATIVE SBB zahtijeva da CIK postupa u skladu s Ustavom FBiH i zakonom

Arnaut: Tražimo da Komisija pokrene postupak i ispita slučaj ''Opsenica''

Ako izborna komisija smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu

S.DEGIRMENDŽIĆ
02.11.2018 15:32

Arnaut: Postupiti po Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH uputio je inicijativu Centralnoj izbornoj komisiji BiH da pokrene postupak po službenoj dužnosti da bi se utvrdilo pravno i činjenično stanje u vezi s izjavom o prihvatanju kandidature te nacionalnog izjašnjenja Gorana Opsenice, koji se na proteklim izborima nalazio na listi koalicije predvođene HDZ-om za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 

Kako je za „Avaz“ potvrdio Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i podnosilac inicijative u ime te stranke, više je razloga da CIK reagira u ovom slučaju.  

Prije svega, on podsjeća da je Opsenica u proteklim danima u medijskim istupima navodio da je on Hrvat po nacionalnosti i da se „boji da je CIK instruiran da pogriješi“, kada ga je odlučio proglasiti Srbinom.

- Nakon toga, jučer se oglasio CIK u kojem su naveli da su kandidaturu Gorana Opsenice ovjerili na osnovu njegove izjave „o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin“, međutim, javnost je svjedočila da to nije razjasnilo situaciju o tome kako se Opsenica izjasnio, jer je on ubrzo reagirao i za medije negirao da je on uopće ispunio i potpisao izjavu koju je CIK objavio – kazao je Arnaut.

Također, naveo je Arnaut, čitavu situaciju dodatno je zakompliciralo i to što se o svemu oglasio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i koalicije koja je kandidirala Opsenicu, koji je za medije rekao da se Opsenica izjasnio kao Hrvat.

- Kao razlog više da se čitava priča u vezi s nacionalnim izjašnjenjem Gorana Opsenice pravno i do u detalje preispita je i to što se u medijima pojavio pismeni odgovor Dragana Čovića na upit CIK-a od 25. oktobra ove godine. Iz tog odgovora vidljivo je da ga iz CIK-a pitaju o nacionalnom izjašnjenju Opsenice, pri čemu Čović, između ostalog, potvrđuje da je Opsenica Hrvat i da se jedino ti podaci uzimaju kao relevantni u daljnjim izbornim aktivnostima Komisije - kaže Arnaut.

Shodno svim ovim činjenicama koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti, SBB je izrazio sumnju da je izjava koju je CIK objavio krivotvorena.

- I smatramo da se ta izjava ne može koristiti kao osnov za ostvarivanje bilo kakvih izbornih prava Gorana Opsenice, uključujući za potrebe utvrđivanja njegovog izjašnjenja o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi ostalih. I Opsenica se ne može smatrati pripadnikom srpskog naroda za potrebe ispunjavanja obaveze iz Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH da će u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH biti zastupljena najmanje po četiri pripadnika svakog konstitutivnog naroda - pojašnjava Arnaut.

Stoga iz SBB-a pozivaju CIK da pokrene postupak i postupi u skladu s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

- S obzirom na to da bi se uvažavanjem ovih činjenica te potom dosljednom primjenom člana 10.6 stav (2) i (3) Izbornog zakona BiH mandat navedene koalicije prenio na idućeg političkog subjekta koji na svojoj kompenzacijskoj listi ima stvarne pripadnike srpskog naroda, neophodno je da CIK BiH postupi u skladu sa svojom obavezom iz člana 6.1 Izbornog zakona BiH i u potpunosti osigura zaštitu izbornog prava tako što će utvrditi sve relevantne okolnosti vezane za ovaj slučaj. Time će onemogućiti popunjavanje mjesta koje prema Ustavu FBiH pripada pripadniku srpskog naroda osobom koja prema vlastitim izjavama i zvaničnim izjavama svog političkog subjekta pripada hrvatskom narodu te koja osoba tvrdi da izjavu koju je CIK objavio nije potpisao, već da je to u njegovom odsustvu neko uradio umjesto njega - istakao je Arnaut.

U inicijativi SBB, također, podsjeća na jasne odredbe člana 6.8 Izbornog zakona BiH koji nalaže da, „ako izborna komisija smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu''.

Tagovi

SBB Damir Arnaut
NA VRH