IZBORI 2018.

Petrić: Žalbe stranaka nisu bazirane na činjenicama

Komisija je naredila ponovno brojanje za oko 1.000 glasačkih mjesta

Arhiv

Avaz.ba

6.11.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je potvrdila rezultate općih izbora u BiH održanih 7. oktobra ove godine. 

Na pres-konferenciji CIK-a BiH javnosti se obratio Branko Petrić, predsjednik CIK-a, i tom prilikom je izjavio da je ispoštovan zakonski rok o objavljivanju potvrđenih rezultata općih izbora u BiH te da je CIK u posljednjim danima dobivao mnogo zahtjeva za ponovno brojanje, ali da je ono prihvaćeno u samo 84 predmeta. 

- Odbili smo sve zahtjeve za poništavanje izbora kao neosnovane i niko nema pravo na takav zahtjev. CIKBiH ponovno brojanje radi po službenoj dužnosti po određenim zakonskim uvjetima. Bilo je 17 žalbi na naše odluke o odbijanju zahtjeva za ponovno brojanje i sve naše odluke Sud BiH je potvrdio u svojim obrazloženjima - kazao je Petrić. 

Predsjednik CIK-a između ostalog je kazao da nakon završetka izbora primaju optužbe na svoj rad i, kada se govori o Glavnom centru za brojanje, CIK je naredio ponovno brojanje za oko 1.000 glasačkih mjesta, gdje se nije mogla provesti adekvatna kontrola.

- Sve prijave koje smo dobivali su iste vrijednosti, naprimjer, da je neko prijavljivao da u 18.15 sati nije mogao glasati ili glasanje za druge osobe ili kašnjenje s otvaranjem, odnosno zatvaranjem biračkih mjesta. Stranke su u svim slučajevima prijavljivale "bez zakonskog uporišta" izborne nepravilnosti. Ovim se želi izvesti javni linč na CIKBiH - zaključio je Petrić. 

''Nije došlo do očekivanih izmjena i dopuna Izbornog zakona i nedostajućih normi i bez toga smo ušli u ovaj proces. Tokom cijelog perioda, od predizborne kampanje do izbora i poslije, mi smo bili žrtve ataka pojedinih ljudi preko medija i ličnih izjava, gdje se govorilo o milionima tona papira i navodnim velikim brojem mrtvih'', dodao je Petrić.

O zamjeni članova biračkih odbora preko noći Petrić je kazao kako su primijećene određene nepravilnosti te se išlo u ekspresnu zamjenu članova, ali, nasreću, gradski i općinski odbori su imali dovoljno kapaciteta da u kratkom roku zamijene članove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.