IZBORI 2018.

Izlaznost u glavnom gradu sve veća!

Zabilježeno osam incidenata

M. Kadrić

A.Nu.-S.D.

7.10.2018

U periodu od 11 do 15 sati na teritoriju FBiH zabilježena su četiri incidenta koja su stavljena pod kontrolu, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić na današnjoj pres-konferenciji.

Također, zabilježena su četiri incidenta na teritoriju manjeg bh. entiteta, od čega su tri, prema riječima predsjednika CIK-a, "zanemariva", dok je na jednom biračkom mjestu u Bijeljini došlo do većeg incidenta. 

- Želio bih da pohvalim sve agencije koje rade dobar posao. U Bijeljini je Gradska izborna komisija zamijenila birački odbor - rekao je Petrić.

Do 15 sati zabilježena je izlaznost od 37,21%, što je za 0,24% veće u odnosu na prošle izbore.

- Općine koje su za primjer, odnosno građani koji su izlazili na glasanje. To su općine Istočni Drvar, Banovići, Kupres - rekao je predsjednik CIK-a.

Na pitanje novinarke „Dnevnog avaza“, upućenom Branku Petriću, predsjedniku CIK-a, kako komentira brojne nepravilnosti koje građani prijavljuju tokom izbornog dana iz raznih krajeva BiH, te šta će CIK poduzeti, Petrić je kazao da će biti provjereni svi navodi. Također, on je komentirao i pritužbe građana da su na pojedinim biračkim mjestima, konkretno u naselju Ciglane u Sarajevu, te naselju Senjak u Tuzli, građani vraćani s biračkih mjesta i pozivani da dođu ponovo , zbog gužvi, odnosno sporosti u provedbi procesa glasanja, što su mnogi birači ocijenili nečijom namjerom da ih odvrati od glasanja. Petrić je odgovorio i na pitanje mogu li se zbog svih tih nepravilnosti izbori smatrati fer i poštenim u šta građani itekako sumnjaju s obzirom na sve ono što su doživjeli i vidjeli tokom glasanja. 

- Tačno je da u svakim izborima, i u ovim, ima onih koji su zainteresirani koji lobiraju i savjetuju građane, pokušavaju da ih nagovore za nešto što, naravno, nije dozvoljeno. Takve situacije se identificiraju i po ovim izvještajima što sam na početku napomenuo, da su u Distriktu Brčko prijavljena lobiranja. Policija radi svoj posao u saradnji s nadležnim tužilaštvima. Tako gdje to ne pokriju policija i Tužilaštvo, postoje građani, postoje posmatrači, postoje političke stranke, potrebno je da to prijave općinskim izbornim komisijama ili nama pa ćemo mi sve to provjeriti i poduzeti odgovarajuće mjere, kao i do sada, prema svakome ko je nedozvoljene radnje danas za vrijeme izborne šutnje počinio. 

Drugi dio pitanja je neobičan. Naime, izlaznost je mala i gužvi nije bilo na biračkim mjestima. Ona koja smo mi danas obišli, a i drugi koji su nam rekli da na biračkim mjestima ima dosta glasača i da se poprilično čeka, mi smo se u to uvjerili na nekoliko mjesta. To može imati višeznačnost, može biti veća zainteresiranost, a može biti i sporost u glasanju. I mi smo primijetili da se ljudi malo duže zadržavaju u kabinama na mjestima gdje smo bili. Birački odbor bi trebao u tom slučaju da na neki način to uređuje, da to malo na neki način požuri, organizira. Mislim da je nedopustivo da se vraća s biračkog mjesta da građani dođu kasnije, ako je tako, ja se izvinjavam svim građanima koji su vraćeni. Pozivam ih da dođu do 19 sati. Ko god bude u 19 sati tačno na glasačkom mjestu, bez obzira koliko ih je tu, bit će mu omogućeno da glasa - kazao je Petrić.  


U slučaju da se stvarno pokaže da su na nekom biračkom odboru negdje postupano suprotno pravilima, mi ćemo sigurno poduzeti sve, ali sada, do 19 sati ništa se ne može poduzeti, nego bukvalno pozvati građane i pozvati ih da izađu još ovo dva sata i glasaju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.