REAKCIJA

Žozef Dol: Nedopustiv pritisak na glasače i slobodne medije

Povodom odluke Centralne izborne komisije BiH

Avaz.ba

6.11.2018

Povodom odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da objavi službene rezultate općih izbora u BiH održanih 7. oktobra, reagirao je predsjednik Evropske pučke stranke Žozef Dol (Joseph Daul).

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

Duboko sam zabrinut zbog uočenih nedemokratskih praksi od pojedinih političkih sudionika ovih izbora. Preliminarni izvještaji Međunarodne izborne promatračke misije su alarmantni.  

Da bi izbori bili slobodni i fer, birači ne smiju biti pod pritiskom i političkim utjecajem, a mediji moraju biti neovisni. Politički pritisak na penzionere, zastrašivanje radnika u javnom sektoru, kupovina glasova, prepreke za glasanje dijaspore, nepravilnosti vezane za glasanje putem pošte i veliki broj nevažećih glasova nisu u skladu s demokratskim standardima.

Uprkos naporima Evropske pučke stranke, kompromis za neophodne promjene Izbornog zakona nije pronađen. Sada svi sudionici političkih procesa moraju zajedno staviti interes naroda iznad osobnih i političkih interesa. Ovo mora biti urađeno da bi se osigurali fer i slobodni izbori u budućnosti.

Zemlja ne može napredovati niti provoditi reforme bez funkcionalnih izvršnih institucija. Očekujem od svih političkih lidera da zajedno i konstruktivno rade na formiranju vlasti na svim nivoima.

Reformama se treba osigurati budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana. O reformama ovise neovisnost pravosuđa, zaustavljanje korupcije i poštivanje vladavine prava. Tek tada Bosna i Hercegovina će moći napredovati na putu ka EU, biti privlačnija za investitore i ponuditi mladima više mogućnosti u svojoj zemlji - kazao je Žozef Dol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.