NA LICU MJESTA „Adriatic Metals“ objavio rezultate istraživanja

Zlatna groznica u Varešu!

Ubrzo dolazi cjelokupan menadžment „Adriatic Metalsa“ iz Velike Britanije i Australije te ćemo na tom sastanku dogovoriti eksploataciju, kaže načelnik Marošević

E. TRAKO
07.11.2018 16:09

Novi rezultati istraživanja kompanije „Adriatic Metals“ na širem području Vareša vratili su vjeru u život u ovom gradiću. Zlatna groznica od tada uveliko trese Vareš.  

Ako je i bilo sumnje u rezultate istraživanja iz juna ove godine da je na lokalitetu Rupica kod Vareša na jednu tonu materijala pronađeno 4,6 grama zlata, nakon posljednjih podataka definitivno nema mjesta skepticizmu.

 Slatke muke

Rezultati su, naime, pokazali da je do sada pronađeno najveće nalazište plemenitih metala - na prerezu od 24 metra na dubini od 226 metara nalazi se skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.

Vlasnici kompanije „Adriatic Metals“ sada su na slatkim mukama, jer se dvoume koji bi metal, odnosno ruda, mogao biti prioritet. Ali, sigurno je da će bušilice i dalje raditi u Rupicama, Juraševcu, Brestiću. Za načelnika općine Vareš Zdravka Maroševića ovi rezultati nisu iznenađenje.

- Nas to nije iznenadilo. Mi znamo da ispod Vareša leži bogatstvo. Drago mi je da su se uvjerili i da imaju pozitivne rezultate. Ja sam osjetio da idu ka izvrsnim rezultatima. Sačekat ćemo da privedu kraju sva istraživanja. Ali, optimističan sam, maksimalno - kaže Marošević.

Kako je ekskluzivno otkrio za naš list, ubrzo dolazi cjelokupan menadžment „Adriatic Metalsa“ iz Velike Britanije i Australije u BiH te će na tom sastanku, ako rezultati ostanu pozitivni, dogovoriti eksploataciju.

- Sutra (danas, op. a.) imam sastanak s menadžericom. Ovo nije samo projekt Vareša, ovo je megaprojekt cijele BiH – kaže Marošević.

Bog da nas vidi

Trenutno iskopavanje obavlja se u strogoj tajnosti. Do lokaliteta se dolazi šumskim putem koji je skoro pa sakriven. Na desetak kilometara od trenutnog mjesta iskopavanja su kontejneri u kojima borave kopači zlata. Ispred kontejnera stari kamion i nekoliko džipova. Jedino prijevozno sredstvo za šumske puteve.

Prvo naseljeno mjesto do lokaliteta na kojem se iskopavaju zlato i ostali plemeniti metali te ruda jeste Mjesna zajednica Pogar. Predsjednik Pogara Stjepan Petrović kaže da su sve oči uprte u ovaj veliki projekt.

- Bog da nas pogleda, da ovo malo ljudi što je ostalo ne ode. Ako rezultati budu do kraja ovakvi, bit ćemo centar zemlje. Samo da sve bude u redu - optimističan je i oprezan istovremeno Petrović.

Tagovi

Vareš Zlato
NA VRH