ISTRAGA Kako su pali automafijaši na putu prema Rogatici

Range Rover bio na rezervi, policajci ih pohapsili kada se Jovičić pojavio s kanisterom nafte

Rade Bartula i Zoran Jvičić nakon ispitivanja pušteni na slobodu

A. ALJIMI – M. AŠČIĆ
07.11.2018 21:16

Range Rover u krugu SIPA-e: Bit će vještačen radi pronalaska eventualnih tragova

Od trojice preksinoć uhapšenih u Rogatici u akciji MUP-a Republike Srpske, sarajevske policije i SIPA-e, Tužilaštvo je na 24 sata zadržalo samo Slavena Dakića zvanog Žućo (30) iz Istočne Ilidže, kojeg terete za krivično djelo teške krađe. 

Dvojica puštena

Rade Bartula (51) sa Sokoca i Zoran Jovičić (54) iz Rogatice pušteni su na slobodu nakon što su saslušani u SIPA-i i sarajevskoj policiji. Oni su u fokus istrage o ubistvima sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića došli kao osobe koje se povezuju s autokriminalom.

Dakić i Bartula su u crnom Range Roveru koji je 12. septembra ukraden u Sarajevu krenuli prema Rogatici, da bi navodno premjestili ukradeni terenac. Na vozilu su bile, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, ukradene registarske oznake, što je primijetila jedna patrola. Obaviješteni su i istražitelji SIPA-e, koji su se uključili u praćenje Rovera, jer ih je interesiralo kuda su se osumnjičeni uputili.

U međuvremenu su organizirane patrole koje su trebale prepriječiti put Range Roveru. No, kako smo doznali od izvora bliskog istrazi, u vozilu kojim je upravljao Dakić, a na mjestu suvozača navodno se nalazio Bartula, ponestajalo je goriva.

Izjava svjedoka

Dakić je nakon toga pozvao Jovičića, svog prijatelja iz Rogatice, da ponese kanister nafte te da im krene u susret da bi natočili gorivo. U momentu kada se Jovičić približio, policajci su ih savladali i pohapsili. Nakon toga odveli su ih u Policijsku stanicu u Rogaticu, a potom u prostorije SIPA-e u Lukavici, gdje su ispitani.  

Dakić i Bartula jučer ujutro su ispitani u sarajevskoj policiji, nakon čega je Bartula pušten, a Dakić proslijeđen Tužilaštvu. 

Policijski izvori navode da je u vezu sa zločinom Range Rover doveo jedan od svjedoka s mjesta zločina, ali s druge strane na snimcima videonadzora vide se crni Golf 5 i terenac Rexton s policijskim blinkerima u prednjem donjem djelu. 

Range Rover prevezen je u krug SIPA-e, gdje će biti vještačen.

Još jedan privedeni iz akcije “Volan”

Dakić je jedan od optuženih u predmetu "Volan". Radi se o najvećoj akciji na suzbijanju automafije, a u kojoj je optužen i Srećko Trifković, kojem je ranije određen pritvor zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom policajaca. Inače, ova optužnica tretira 27 automafijaša, a skoro svi su ispitani na okolnosti ubistva policajaca. Njihovo suđenje počet će u ponedjeljak.

Balijagić-Džuho: Dakić nema veze s ubistvom policajaca

Belma Balijagić-Džuho, advokatica uhapšenog Dakića, kazala nam je jučer da je prisustvovala ispitivanju njenog branjenika u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Ustvrdila je da mu se na teret stavlja krivično djelo teške krađe. Prema riječima Balijagić-Džuho, ono što je njoj rečeno u Tužilaštvu i prema osnovama sumnje, Dakić nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem niti se njegovo hapšenje može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

- Oni su mi rekli (Tužilaštvo KS) da je ovo sasvim novi predmet i da nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem - kazala nam je Balijagić-Džuho.

Ona nam nije mogla potvrditi ima li pronađeni Range Rover ikakve veze s ubistvom sarajevskih policajaca.

 Na Sokocu otkriveni  dijelovi ukradenih vozila

Policajci iz Istočnog Sarajeva jučer su s istražiteljima SIPA-e i MUP-a Kantona Sarajevo tokom pretresa na području Sokoca pronašli veću količinu autodijelova za koje se sumnja da potječu od ukradenih automobila. Policajci su blokirali šire područje mjesta Pločnik na Sokocu, gdje su pretreseni jedna kuća i pomoćni objekti.

- Tokom pretresa pronađena je veće količina autodijelova marki Volkswagen, Audi i Škoda, za koje postoji sumnja da potječu iz krivičnih djela izvršenih na području Kantona Sarajevo - saopćeno je iz MUP-a RS.

Pronađeni predmeti i operativni materijal bit će predati MUP-u Kantona Sarajevo na daljnje postupanje.

NA VRH