REAKCIJE

Stjepan Mesić objasnio susret sa Željkom Komšićem

Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem

Agencije

RSE

8.11.2018

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojasnio je detalje svog susreta s novoizabranim, ali još ne inauguriranim hrvatskim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem.

Iako su u Demokratskoj fronti Komšićevu posjetu Hrvatskoj nazvali službenom, ona nije tako shvaćena u Hrvatskoj, jer on još nije inauguriran na svoju funkciju. 

Mesić, bivši hrvatski predsjednik i jedan od rijetkih političara u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, potvrdio je za RSE da se u utorak nakratko sastao s Komšićem tokom njegovog boravka u Zagrebu.  

- Znamo se jako dugo. On je čovjek koji je branio Bosnu i Hercegovinu, u tome se i dokazao i očito je da oni koji razumiju politiku to i prihvataju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stave na sto i da se razgovara - kaže Mesić. 

Mišljenja je da je nezadovoljstvo službenog Zagreba izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. Mesić podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović.  

- Ti ljudi predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata - pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike - ističe Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.