REAKCIJE

Danijel Server za "Avaz": Bosna i dalje ostaje ispod radara vanjske politike SAD

Podijeljena država je uzrokovala podijeljen rezultat, smatra naš sagovornik

Agencije

Piše: O. Kavazović

8.11.2018

Izbori u SAD bili su, prema svemu sudeći, ključni za demokrate koji su uspjeli uzeti donji dom Kongresa i postati kakav-takav takmac politici Donalda Trampa (Trump). 

Ali izgleda da se podijeljenost američke nacije i dalje primijeti, pa je tako i rezultat samih izbora podijeljen.

- Podijeljena država je prouzrokovala ovakav rezultat, demokrate u predstavničkom domu i ojačane republikance u Senatu. Ali i jedan i drugi rezultat su, produkt izbornog sistema, gdje su demokrati uspjeli formirati izborne okruge da bi ušli u donji dom, a možemo vidjeti da su republikanci osvojili sva senatorska mjesta u najnaseljenijim saveznim državama - smatra Danijel Server (Daniel Serwer), profesor na ''Johns Hopkins'' univerzitetu.

Demokrati će nastojati da što više pritisnu Trampa u istragama o navodnoj umiješanosti Rusije u izbore 2016. godine. Ono što se može promijeniti jesu neki američki stavovi o međunarodnoj politici, kao što je rat u Jemenu ili rat sankcijama s Iranom, smatra naš sagovornik.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, smatra da još ne možemo očekivati veće promjene politike Bijele kuće prema našoj zemlji.

- Vaša zemlja je daleko ispod radara američke politike i mislim da će tako i ostati, barem u ovom mandatu - zaključuje Danijel Server. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.